Møt oss på:

introNyhetsarkiv - gammelt nytt

Kennel Svebø ble etablert i 1995. Vi har som målsetning å bedrive oppdrett av Schäferhund i liten og kontrollert målestokk. Den altover- skyggende målsetning er å avle på og frem typeriktige, sunne og friske Schäferhunder med optimale brukshundegenskaper. Alle hundene i oppdrettet oppfyller Norsk Schäferhund Klubs strenge avlskriterier.

Kennel Svebø har pr i dag kun HD/AA-frie hunder som benyttes i avl. Vi har bygget oss opp over to linjer, og mener nå i dag at vi har etablert en "egen" meget livssterk blodslinje med gjennomgående sosiale individer med balanserte egenskaper som passer til et hvert hundehold.


:: Til interesserte av Y-kullet::

Aktivitetsguide til de som skal til oss for å se på valp i sommer / høst

Erfaringsmessig vet vi at mange av de som har kjøpt hund hos oss i Hardanger - Kinsarvik gjerne ønsker å slå to fluer i en smekk når de først skal besøke oss for å se på valper. Hardanger er "visittkortet / postkortet " Norge ønsker å selge i utlandet, og ikke mange nordmenn engang er klar over hvor praktfull og storslått denne delen av landet faktisk er. Vi har naturligvis våre anbefalinger når folk først tar en helg her, men vi har nå funnet en aktivitetsguide vi tror mange vil synes er kjekk.
Følg denne eksterne linken for å komme til aktivitetsguiden for hardanger her »


:: Y-kullet er på vei ::

- Valpefødsel innen 12 timer

Juni sin kroppstemperatur var i dag 1/7 klokken 14:15 falt til 36,6 grader (normalen er 38,5). Klokken 17:00 var den gått opp til 37,1. temperaturen har de tre foregående dagene ligget stabilt på rett under 38 grader. Det markante temperaturfallet tilsier derfor at vi nå kan forvente fødsel innen 12 timer. Bilder og videosnutter vil bli publisert så fort fødselen er over. Siden hun er så stor samt at hun ved sine foregående kull har tatt seg svært god tid under fødslene forventer vi at det vil ta lang tid fra første til siste valp er ute. Juni er sliten om dagen - orker ikke gå så langt, men har spist usedvanlig godt så hun bør ha godt med krefter til det forestående. Les mer om fødselsforløp hos hunder her »


Mor og datter venter valper om få dager
- vi teller nå dager til Juni skal føde

Juni 7 1/2 uke på vei
Over: SchH1 Juni av Svebø - 7 1/2 uke på vei

Vi teller nå bare dager til Juni skal føde. Primært så er lørdag 5/7 termin, men siden det er eggløsningen man skal regne drektigheten fra (63 dager) så vil således torsdag være termin. Normal drektighetstid er 63 dager - men de kan føde allerede fra den 58 dagen. Med andre ord - vi har nå begynt å følge ekstra godt med. På samme tid går Juni sin datter på den andre siden av landet og venter også valper.
Det er med stor spenning vi ser fremt til Juni sitt siste kull - hun har bevist sin avlsverdi i en årrekke - og etter å ha sett hvor utrolig bra Sirio avler (han Juni er parret med) så legger det naturligvis ingen demper på forventningene. Vi legger ut informasjon og bilder så fort fødselen er over. Les mer her »


Schäferhunden Juni: NOEN BILDER MENS VI VENTER PÅ Y-KULLET :

Juni av Svebø er diger...
- 1 1/2 uke igjen til termin

Juni er nå 7 1/2 uke på vei med Sirio della Real Favorita. Til sammenligning med foregående kull mener vi bestemt at hun før aldri har vært så stor. Hun er ganske tung, men har fremdeles forbausende god appetitt. Vi fôrer henne flere ganger om dagen slik at hun skal klare å få i seg nok mat til seg selv og valpene.
Flere valper er allerede reservert, og vi håper at hun nok en gang skal få et kull med god allround kvalitet som kan være til glede for de fremtidige valpekjøperene. Her kan du se noen bilder fra i dag »


Schäferhunden Juni 6 uker på vei:: Y-KULLET AV SVEBØ ::

Juni er drektig
- valper ventes !

Det er nå, 16.juni, 6 uker og 2 dager siden Juni ble parret i Tyskland med SchH3/IPO3 Sirio della Real Favorita, og det er nå hevdet over enhver tvil at hun er drektig. Aldri før har vi sett henne så stor på dette tidspunktet. Hun har fra før 35 valper fordelt å 4 kull - så det er ikke annet å vente enn at hun vil nedkomme med et stort kull igjen. Da hennes mor hadde sitt siste valpekull nedkom hun med 11 valper. Morslinjen domineres av tisper som gir store kull, og hvor hundene blir svært gamle. Det er med stor spenning vi nå ser frem til dette valpkullet som blir Juni sitt siste før hun pensjoneres.
Erfaringsmessig så blir tispene svært slitene når fødselen nærmer seg særlig ved store kull. Dette blir definitivt et stort kull ! Alderen er jo også alltid en faktor - selvom dette for Juni sin del ikke synes å prege henne av noe slag ennå. Men vi har forsøkt å forebygge før vi parret henne og under drektigheten med mye og variert fysisk aktivitet hver dag slik at hun skal være ha de beste forutsetningene Les mer om Y-kullet her»


Xandra - en ung SchäferX-kullet klare for HD/AA-undersøkelse:

Xandra av Svebø er HD/AA-undersøkt

X-kullet vårt, født 22.04.08, er nå klare for HD/AA-undersøkelse. Som vanlig er vi selv alltid de som er først ut, og vi var i dag på Hestavangen Dyreklinkk på Voss for HD/AA-undersøkelse av Xandra av Svebø. Xandra - eller Mia som hun kalles til daglig, er sammen med sin eier/fôrvert, aktivie i Norsk Redningshunder med det for øye å få hunden godkjent som rednings- lavinehund. Spennende å undersøke en ny generasjon etter en mor som i kraft av så langt bare har hatt dette kullet samt spennende fordi vi har sett oss nødt til å bytte veterinærforbindelse i området her vi bor. Dessverre er Hardanger Dyreklinikk, som vi har benyttet siden vi flyttet til Kinsarvik, lite tilgjengelige og mangler den fleksibiliteten vi tidligere har vært borskjemt med og vi må dessverre si at vi stort sett har opplevd bedre service de fleste andre steder. Dog høyere pris på Voss - men pris er ikke en faktor alene ! Ved spesielle tilfeller vil vi uansett i fremtiden bruke vår gamle forbindelse - ABC Dyreklinikk i Drammen (Erik Samuelsen).
Dette ble første gangen vi selv har vært med å røntgenundersøke en hund med moderne apparater (digitalt utstyr) - selvsagt spennende med noe nytt. Hoftene så meget bra ut. Albuer er det ikke så mange veterinærer som har greie på (og har heller i prinsippet ikke lov å uttale seg om), men det så bra ut og vi avventer når avlesningsresultatet fra NKKs offisielle avleser. Vi oppfordrer nå innstendig, jamført vår avtale, samtlige i X-kullet å ta kontakt med veterinær og avtale tid for HD/AA-undersøkelse.


Wendy av Svebø sendes, som sin søster, til Tyskland for SchH-utdannelse og avlskåring !

Wendy - nok en flott Schäferhund
Over: Wendy av Svebø

Vi har nå i dag fått bekreftet at vi har fått plass for Wendy av Svebø for SchH-utdannelse og avlskåring hos Susanne Schomann som for tiden har kullsøsteren for oss. Wanta har nå bare avlskåringen igjen, og denne skal foretas 21.juni. Vi slår to fluer i en smekk og tar Wendy med oss denne helgen når vi skal hente Wanta. Wendy er kullets klart beste individ - og vi har allerede fått "invitasjon" om å stille henne på årets siegershow. Vi tror imidlertid at vi ikke vil rekke dette - så det må i tilfelle bli neste år. Vi er meget fornøyd med at Wendy har fått eiere som har den "rette interessen". Wendy er en hund som skal ha alle forutsetninger til å gjøre det bra i fremtiden.


Vi kan nå med stor sannsynlighet si at juni er drektig og venter valper

Juni
Over: SchH1 BH/AD kkl1 livstid Juni av Svebø, 25.mai 2008, snart 8 år gammel.

Juni er straks 4 uker på vei, og viser allerede (som ved sine foregående kull på samme tidspunkt) alle synlige tegn på at hun er drektig. Det er nå stor spenning og forventning til kullet hennes - og store og små gleder seg stort. Juni er parret med SchH3/IPO3 Sirio della Real Favorita.
Les mer om Juni her »


Xantho av Svebø har bestått k-test

Juni
Over: Xantho av Svebø (SchH3 NUCH VA1 NV Uno v Trompetersprung/Troya av Svebø.

Xanto av Svebø eies av Kay Roger Ringheim - og Xantho er hans første hund. Kay Roger har staket ut en klar kurs og intensjon for hundeholdet; Xantho skal bli redningshund sommer og vinter ! Han er allerede på god vei og viser særdeles gode evner. For "gøy" har de nå, som den første ekvipasjen i kullet, avlagt en ordinær karaktertest som de besto med glans. K-testen har dessverre ingen praktisk verdi lenger i Norsk Schäferhund Klub - men er likevel et nyttig verktøy for alle hundeeiere når hunden har passert 10 mnd (nedre aldersgrense) og forteller i grunn det grunnleggende om hunden. Xantho var en valp vi håndpforlukket Kay Roger - og vi gleder oss over å se at alt så langt har stemt bra. Xantho er intet tilfeldighetsprodukt - og vi viser her spesielit til hans mor, Troya av Svebø, som også er et usedvanlig godt emne. Gratulerer til dere begge - og ønsker dere lykke til med treningen frem mot B-godkjenningen !


Wanta er i gang med utdannelsen
- sykkelprøven (AD) bestått

Som nevnt andre steder på siden her var vi første helgen i mars og leverte Wanta i Tyskland for SchH-utdannelse og kåring. Vi leverte henne søndag, og i dag onsdag fikk vi melding om at hun har gjennomført utholdenhetsprøven (AD) med bravur. Jeg regner med at hun ga Susanne en artig stund på sykkelen - og at hun fikk erfare hennes enorme fysiske kapasitet og kondisjon :) Ellers sier hun at Wanta har funnet seg godt til rette. Hun er en hard/seig hund med sine meningers mot, men utfører oppgavene hun skal og forstår korrigeringer raskt.


Wanta av Svebø står nå i Tyskland hos kennel Christinen Brunnen til SchH1 og kåring

Wanta
Over: Wanta av Svebø (SchH3 VA1 Arko vom Butjenter Land / SchH1 Juni av Svebø)

Langhelgen 28/2 til 2/3 reiste vi, som tidligere annonsert, med Wanta til Tyskland. Hun skal nå, som hennes mor gjorde i 2002, stå hos kennel Christinen Brunnen (Susanne & Gunther Schomann) for SchH1 evt SchH2 samt avlskåring. Susanne har et meget godt renome som hundtrener, og mang en kjent hund har vært i trening og utdannelse hos henne. Prismessig kanskje langt mer enn mange her i Norge vil benytte seg av, men våre egne erfaringer og hennes referanser tilsier at hun er og vil være et opplagt valg for oss. Susanne har et usedvanlig godt lag med hunder, og bruker den tiden det tar før de går opp til prøvene. Med Juni tok det ca 3 måneder. En hører gjerne om fantasihistorier om hunder som har gjort dette på halve tiden og mindre enn det, men for alle som har drevet med bruks så vet man at dette ikke er mulig å gjennomføre. Wanta er vår andre hund som vi sender til Tyskland - kanskje ikke en "stjerne", men en god hund som vi tror vil tilføre oss svært mye i oppdrettet i årene som kommer samt være en god erstatter til Juni når hun er pensjonist. Wanta sjarmerer naturligvis med sin vitalitet, sitt herlige omgjengelige vesen og konstante oppmerksomhet - hun er utrolig arbeidsvillig og viser stor kapasitet :) Bilder og reisebetraktninger kommer senere.


Wendy av Svebø vant i utstillingsdebuten

Xandra
Over: Wendy av Svebø (SchH3 VA1 Arko vom Butjenter Land / SchH1 Juni av Svebø)

Wendy av Svebø, som er kullsøster av vår egen Wanta, trengte for en tid siden et nytt hjem. Morro er det at hun har kommet til folk som virkelig er interessert å drive aktivt med henne. All ære til dere.
Wendy er tidligere ikke stilt - så utstillingen hos Ølen/Etne/Vindafjord Hundeklubb 10.februar ble hennes debut. Uten noen form for fortrening er det alltid helt "i det blå" hvordan det går. Men Wendy vant unghundklassen og ble 1 AUK 1 AUKK for Karl Otto Ojala. Vi gratulerer eierene og vi ser frem til forsettelsen.


3 valpekull planlagt for 2008
- første parringene vil foregå i feb/mars

Xandra
Over: Xandra av Svebø (SchH3 VA1 Uno v Trompetersprung / Troya av Svebø)

Etter nesten ett år med alvorlig sykdom i familien hvor vi har innstilt all aktivitet (kull etc) så har vi nå for 2008 begynt å "røre" på oss igjen. I år blir det iallefall tre valpekull (om alt går som planlagt). Om det lar seg gjøre - muligens to til. De to første som skal parres er Troya av Svebø (som hadde det eneste valpekullet hos oss i fjor) skal parres med Wox von Lentulo. Troya har ennå ingen kjent HD-statistikk, men hun kommer selv fra et kull på 9 individer hvorpå all er undersøkte og alle har godkjent status. Dette kullet selges fra Sandefjord. Den andre er Qwanni av Svebø som tidligere har hatt sitt første kull hos tidligere fôrvert, og så et kull hos en annen oppdretter. Dette blir altså første gang vi skal ha henne på kull hjemme hos oss selv.Hun blir parret med SchH3 Solo vom Köttersbusch - en hann vi mener med sin stamtale kan gi alt Qwanni trenger. Qwanni har etter to kull bevist at hun med normalt gode hunder gir individer av høy eksteriør og mental kvalitet. Qwanni har så langt en meget god HD-statistikk. Det tredje kullet vårt vil bli vår veteran; SchH1 Juni av Svebø. Dette blir hennes siste valpekull før hun definitivt pensjoneres. Juni kan vise til en meget god HD-statistikk samt at hun er en av de avlstispene i Norge som har den største andelen HD/AA-undersøkte. Dette gir forutsigbarhet. Hva angår Juni så blir det sannsynligvis forandringer i forhold til hvilken hann som nå er satt opp. Det ser ut for at vi slipper til hos en annen storhund i Tyskland som vi mener passer svært godt til Juni. Men dette kommer vi tilbake til når hun er klar for parring en gang på vårparten. Vi understreker at vi kun selger valper etter Juni til folk som er interessert i avl, utstilling og konkurranse bruks og LP. Om du ønsker valp etter Juni bør du være tidlig ute da det allerede foreligger forhåndsbestillinger. Øvrige vises til andre kull. Samtlige oppsatte kull er fri for inn-/linjeavl i de fem første ledd - noe som vi sunnhetsmessig har svært god erfaring med. Les mer her »


Tango av SvebøÅrets SVEBØ-hund
- Tango av Svebø

Vi har tidligere hatt tradisjon ved å utnevne enkelte ekvipasjer som har utmerket seg spesielt. Disse har vi kalt "Årets beste hund". For at vi skal kunne gjøre dette mener vi det er riktig at det kun skal være ved helt spesielle ekvipasjer som har utmerket seg utover det vanlige.
For at vi som oppdrettere skal ha et absolutt multiplum å jobbe ut i fra avlsmessig er vi 100% avhengige av dyktige valpekjøpere som i praksis bruker hundene sine. Alt annet er faktisk ikke noe verd.
Tone Hetty Larsson har drevet med Schäferhund i mange år, og har i alle år vært svært aktiv innen LP- og brukshundsport både som utøver og som instruktør og nå K-test dommer. Tone var en av flere som ønsket å knive om de beste valpene i T-kullet vårt fra valpene var svært små. Kullet ble testet av politiet ved en såkalt 49-dagers test - noe Tone overvar med stor interesse. Vi tror hun nok fikk blant kullets beste emner ;)
Tone og Tango har i løpet av de første 2 1/2 årene Tango har levd kommet svært langt innen brukshund, og vi kan vel uten overdrivelse si at det er svært få som kan matche den merittlisten i løpet av så kort tid.
Vi har ikke utnevnt noen til dette siden Qrick av Svebø (SchH3 VA1 Esco av Thorarinn / SchH1 Juni av Svebø) da han fikk sin A-godkjenning som redningshund - vinter. Før det var det Fando av Svebø (SchH2 Kratmosens Rocco / Betty av Svebø). Les mer her »

Bildet til høyre: Tango av Svebø (SchH1 Ianko av Svebø / SchH1 Juni av Svebø)


Meget god HD-statistikk for kennel Svebø i 2007 - ytterligere forbedringer fra fjoråret

I 2006 endte kennel Svebø som en av de oppdrettere med flest HD/AA-undersøkte avkom i forhold til faktisk produksjon og også en av de beste HD-statistikkene blandt alle norske Schäferhundoppdrettere. Les mer her »


Ianko av Svebø er "foreviget"

ianko 17 des 07
Over: Bildet er tatt mandag 17/12 på Hardangervidda - da vi var på tur til veterinærhøyskolen.

Som tidligere anmeldt har i nå vært på veterinærhøyskolen med Ianko mandag 18. desember. I etterpåklokskapens navn er dette noe vi og enhver annen burde gjøre når en hund er ung. Les mer her »


Tango av SvebøÅrets SVEBØ-hund
- Tango av Svebø

Vi har tidligere hatt tradisjon ved å utnevne enkelte ekvipasjer som har utmerket seg spesielt. Disse har vi kalt "Årets beste hund". For at vi skal kunne gjøre dette mener vi det er riktig at det kun skal være ved helt spesielle ekvipasjer som har utmerket seg utover det vanlige.
For at vi som oppdrettere skal ha et absolutt multiplum å jobbe ut i fra avlsmessig er vi 100% avhengige av dyktige valpekjøpere som i praksis bruker hundene sine. Alt annet er faktisk ikke noe verd.
Tone Hetty Larsson har drevet med Schäferhund i mange år, og har i alle år vært svært aktiv innen LP- og brukshundsport både som utøver og som instruktør og nå K-test dommer. Tone var en av flere som ønsket å knive om de beste valpene i T-kullet vårt fra valpene var svært små. Kullet ble testet av politiet ved en såkalt 49-dagers test - noe Tone overvar med stor interesse. Vi tror hun nok fikk blant kullets beste emner ;)
Tone og Tango har i løpet av de første 2 1/2 årene Tango har levd kommet svært langt innen brukshund, og vi kan vel uten overdrivelse si at det er svært få som kan matche den merittlisten i løpet av så kort tid.
Vi har ikke utnevnt noen til dette siden Qrick av Svebø (SchH3 VA1 Esco av Thorarinn / SchH1 Juni av Svebø) da han fikk sin A-godkjenning som redningshund - vinter. Før det var det Fando av Svebø (SchH2 Kratmosens Rocco / Betty av Svebø). Les mer her »

Bildet til høyre: Tango av Svebø (SchH1 Ianko av Svebø / SchH1 Juni av Svebø)


Xara av SvebøEt lite tilbakeblikk
på året 2007

Vi runder snart nyttår, og det er for oss natulig å gjøre et tilbakeblikk på året som har gått.
Det var planlagt flere valpekull i 2007, men alle planlagte kull bortsett fra ett ble kanselert på grunn av alvorlig sykdom i familien. X-kullet vårt, som ble født 22.april, synes så langt som et meget godt kull uten noen store negative overraskelser av noe slag. Vi får svært gode tilbakemeldinger fra de vi har kontakt med om omgjengelige og lettlærte valper. Spesielt gledelig er det å registrere at vi lykkes med kanaliseringen vår av "riktig hund til riktig eier". Av 8 valper er det primært tre eiere vi har meget god kontakt med, og vi ønsker å gi all mulig ros særlig til Kay Roger (Xantho) og Line (Xandra "Mia"). Begge har avviklet grunnkurs i Norske Redningshunder, og skal om alt klaffer bli redningshunder når tiden er moden for det. Milena og Xara har vi også mye kontakt med, og de er aktive i Norsk Schäferhund Klub avd. Bergen. Primært litt på sidelinjen siden avdelingen har en lite kursaktivitet for nye - SKJERP DERE!
Øvrige i kullet har vi bare sporadiske tilbakemeldinger fra - og vi oppfordrer dere å sende oss noen ord om hva dere benytter tiden til og gode bilder av hundene deres. Bildene blir selvsagt lagt ut på nettsiden vår. Vi ønsker dere alle en riktig god jul og godt nytt år.

Bildet til høyre: Xara av Svebø (Uno vom Trompetersprung/Troya av Svebø)


ROYAL CANIN BREEDER CLUB:

Flott omtale av kennel Svebø
- vant Royal Canin sin konkurranse

Royal Canin, som vi har fôret alle våre hunder med i 6 år, har en tid arrangert en konkurranse hvorpå den oppdretteren (uansett rase) i breedercluben som ga flest treff via linking til deres nettside ville få omtale på nettsiden deres. Med andre ord - kennel Svebø - var den oppdretteren i Norge (uansett rase) som gav Royal Canin sin nettside flest kvalitative treff :) Royal Cain er for tiden sponsor av Hundeskolen på TV2.
For oss er kvaliteten på et hundefôr et multiplum i oppdrettet. Vi har før vi begynte med Royal Canin i flere år fôret med annet hundefôr, men som dessverre ikke lenger viste seg å holde mål. Royal Canin har sannsynligvis, etter vår oppfatning, verdens beste hundemat tilpasset Schäferhund. De har en egen serie for rasen vår i alle livsfaser - noe vi har sett enorm verdi av. For oss har det vært tiden før og etter Schäferhund-junior og -adult. Vi har også fått erfare å bruke spesialfôr fra Royal Canin. Til vår 8 år gamle hannhund med slitasjeskader (forkalkninger i ryggen) har vi benyttet Royal Canin Mobility Support. Etter at vi begynte med dette erfarte vi at vi simpelthen kunne avslutte vanlig medisinering. Da vi ble anbefalt dette av RC sin veterinær - trodde vi naturligvis - at dette var en salgsgimmikk. Etter bare 14 dager erfarte vi en totalt ny hund. Han får i dag annen medisin (Metacam) sporadisk - og vi hindrer med det at hunden får bivirkninger som en årsak av fast medisinering.
Vi anbefaler selvsagt alle våre valpekjøpere å følge våre råd hva angår fôring og bruke Royal Canin. Siden vi selv ikke har noen annen interesse (økonomiske eller lignende) i det utover at hundene skal få best mulig forutsetninger ernæringssig mener vi selv at våre erfaringsråd er av betydning. Oppfordringen vår er derfor selvsagt å gjøre som oss - bruke Royal Canin til din Schäferhund.


Ianko av Svebø og resten av I-kullet vårt fyller 8 år i dag 14.desember

Vi ønsker med dette å gratulere alle i I-kullet vårt med 8-årsdagen i dag, fredag 14.desember. Dette er riktignok ett av de kullene våre hvor vi har hatt minst kontakt med eierene, og vi synes det ville vært hyggelig gjerne med et bilde av hundene deres.


Wanta klar for utreise til Tyskland
- blodprøven i orden

Vi fikk i dag 14/12 melding fra Veterinærinstituttet på rabies-blodprøven til Wanta. Prøven som er analysert i Danmark viser at hun har utviklet nok antistoffer, og er med det nå klar for utreise til Tyskland. Vi har, som tidligere skrevet, fått plass til SchH-utdannelse og kåring hos en meget renomert kennel i Tyskland. Vi reiser nedover med Wanta i slutten av februar.


xantho

Ianko Ianko avlorlig syk

Tiden synes dessverre å begynne å innhente ianko som bare runder 8 år fredag 14/12.
Tidligere i år - nærmere bestemt i januar var vi til veterinæren for å utrede tidvis halting og vegring for å hoppe. Det ble ved røntgen påvist forkalkninger i ryggen mellom L2-L3. Han ble satt på betennelsesdempende medikamenter (Metacam) i tllegg til spesialfôr. Vi erfarte straks at fôret (Royal Canin Mobility Support) alene hadde så stor positiv innvirkning at vi avbrøt øvrig medisinering. Ianko ble en ny hund i løpet av få uker. Han har etter dette gjort comback med bravur i utstillingsringen heriblant med BIS Veteran samt hevdet seg i sterk konkurranse med yngre hunder.
Den siste måneden har imidlertid ting endret seg igjen. Ianko har særlig om morgenen hatt store smerter som har kommet plutselig og forsvunnet like fort igjen. Han ble etter konsultasjon først satt på en kraftig antibiotikakur siden man antok at en tidligere besværlig prostata igjen hadde begynt å forårsake problemer. Dette hadde god effekt etter få dager. Etter bare 2 uker startet de samme smertene igjen. Siden kvaliteten på veterinærtjenestene her vi bor ikke er av det beste reiste vi torsdag 6.desember til vår "gamle" veterinær Erik Samuelsen ved ABC-dyreklinikk i Drammen. Les resten av historien her »


Wanta har flyttet til Geir og Lene

Vi har nå satt ut Wanta av Svebø på fôravtale til Geir og Lene som har hatt hund fra oss i mange år. Vi har vært noe usikre på om vi skulle sette henne ut, og hadde i grunn lagt tanken bort siden vi ikke ville sette henne ut til folk vi ikke kjente. Det har vært meningen at hun skulle overlappe med sin mor hjemme hos oss, men vi innser at Wanta nå har gått av å komme ut og få mer oppmerksomhet enn hva vi har kunnet tilby henne. Hun er en lykkelig, nysgjerrig og vital unghund. Hun har imidlertid stort sett hengt i "skjørtet på sin mor" og trenger så absolutt å oppdage verden på egenhånd. I februar skal hun til Tyskland for SchH-utdannelse og avlskåring.
I en tid med sykdom i familien samt bygging er det påkrevet at vi sørger for at hundene ikke blir stående, og vi har derfor valgt å kun å ha de to gamle hundene våre hjemme hos oss permanent.

Geir og Lene er "gamle bekjente" som blant annet har/hatt Herina av Svebø fra oss (P- og U-kullet). Lene går nå instruktørutdannelse i LP, og hun har i alle år vist at hun er en person som er aktiv og flink med å følge opp hundene sine. Når vi nå har valgt å sette ute Wanta - iallefall for en tid (alt etter hva Geir og Lene ønsker selv etterhvert) er vi iallefall trygge på at hun er i de beste hender. Vi ønsker dere lykke til !


Vaneska av Svebø fødte i dag 25/11 totalt 8 valper (4 hanner/4 tisper)

troya
Over: Vaneska av Svebø

Vaneska av Svebø (Ianko av Svebø/Qwanni av Svebø) fødte i dag 8 valper (4 hanner/4 tisper) med Solwangens Ustinov (Brisko v Lentulo). Vaneska står hos Mica og Matti Laakso - kennel Övarden (Sverige). Vaneska er deleiet av oss og kennel Övarden. Om du er interessert i en valp fra denne kombinasjonen kan du besøke nettsiden til kennel Övarden. Se nettsiden til kennel Övarden her »


Wanta straks klar for å reise til Tyskland

Wanta
Over: Bilde av Wanta av Svebø i septembeer

På dagen i dag har det gått nøyaktig 120 dager siden Wanta tok siste rabiesvaksine, og er med det klar for å ta blodprøven som kan fortelle om hun har utviklet nok antistoffer til å reise utenlands.
Vi har vært så heldige å få plass hos ei meget anerkjent dame som har brukshundutdannet hunder for andre oppdrettere fra hele europa i en årrekke. Wanta sin mor ble også utdannet BH/AD/SchH1 + kkl1 livstid hos samme dame i 2002. Våre erfaringer er at hun leverer et meget godt resultat.
Siden SchH er det eneste saliggjørende i Schäferhund-Norge, og vi bor i et område fri for hundeklubber hvor slik trening er tillatt er dette vårt eneste alternativ for å få denne meritteringen.
Wanta har utviklet seg til å være en pigmentsterk tispe med harmoniske bygningsforhold. Hun er på mange måter en kopi av sin mormor - Betty av Svebø - som var en hund med sjeldent gode inntakte drifter. Wanta har samtidig et herlig og omgjengelig vesen.
Vi har fått plass i siste del av februar - og hun vil etter all sannsynlighet komme hjem til Norge igjen engang på vårparten / tidlig sommer. Hun vil da være klar for sitt første valpekull.


Troya av Svebø "fersket" innbruddstyver

troya
Over: Bilde av Troya våren 2007

Vi fikk i dag en litt artig historie som uten Troya sannsynligvis ville fått et annet utfall.
May Lene, som til daglig er Troya sin matmor, ble vekket av hunden 02.45 natt til tirsdag 20/11. Folk hadde brutt seg inn i bilen og forsynt seg med airbaggene i kjøretøyet. At de i tillegg hadde kommet seg opp på verandaen til May Lene gjorde nok situasjonen noe "spesiell" (for å si det mildt). Noe slikt kunne Troya naturligvis ikke finne seg i... Som en liten digresjon kan nevnes at det er svært artig for en oppdretter å registre hvor riktig en bra mentalt hund som Troya faktisk "sorterer"; "Barnas beste venn og kjeltringenes verste fiende" er meget passende.

Slik vi kjenner Troya selv samt hennes fars morslinje så vet vi at dette er hunder som ikke "står i veien" for noen verdens ting - i allefall ikke fremmede med ondt i sinnet. Hennes tip-oldemor, Lapemas Prinsesse Heidi som forvørig er oppdrettets stammor, opplevde vi en lignende hitstorie med i 1995, men dog med langt mer dramatikk. Det er riktignok en annen historie..


Meget gode resultater for kennel Svebø ved Fitjar- og Stord Hundeklubb sin utstilling 10-11.nobember
- Ianko ble BIR Veteran igjen og 5BIS i veteranshowet :)

ianko
Over: SchH1 BH/AD Ianko av Svebø (SchH2 Kratmosens Rocco/Ella Evita av Svebø) ble BIR veteran + CK og siden 5 BIS veteran 10/11-07. (Foto: Kay Roger Ringheim)

I helgen (lørdag) var vi på utstilling i stord - dommer John G. Torsvik - en populær dommer som alltid trekker folk og hunder. Han gir alltid positive og konstruktive tilbakemeldinger - ingen støtes vekk, og alle føler seg velkommen amatør som proff.
Først ut var valpene Xantho- og Xandra av Svebø i klasse 6-9 måneder. Begge plasserte seg som ML2 i sine respektive plasser. De fikk begge en god bedømmelse. Xandra var vel den som viste best kontinuitet i bevegelsene, og fikk ros for sine absolutt korrekte vinkler foran og bak. Begge fikk også konstruktive tilbakemeldinger om å fortsette å trene :)
Wanta av Svebø avviklet også sin første offisielle utstilling i NKK regi. Hun ble 1 JK 6 JKK og fikk tildelt HP. All den tid hun fremdeles er noe løs er vi utrolig godt fornøyd med at hun fikk HP (hederspremie). Tidvis presenterte hun seg meget bra, og fikk en god bedømmelse. Det synes som om hun endelig har roet seg litt i ringen :)

Så var det "gammer'n" - nemlig SchH1 Ianko av Svebø. Dette ble hans andre utstilling i veteran. Nok en gang presenterte han seg med sine kraftfulle jordvinnende, effektive bevegelser som ble bemerket av svært mange - takk for oppmuntringen:) Han ble således tildelt CK, og skulle med det konkurrere med øvrige CK hunder (junior, unghund, åpen klasse og brukshundklasse). Han ble først satt sist i klassen - noe som er normalt alderen tatt i betraktning. Men etter noen runder ble han flyttet flere plasser opp, og endte som 6 BHK. Ianko ble således BIR (Best i Rasen) veteran. Det bar så videre inn i veteranshowet hvor han skulle konkurrere med andre raser. Han plasserte seg til slutt som 5 BIS veteran - et resultat vi er meget godt fornøyd med. Sist gang (da han debuterte i veteran) ble Ianko BIS Veteran. Det er utrolig morro å stille en hund som Ianko som viser sånn glede av å delta på utstillinger - håper vi får denne gleden i mange år til... Se flere bilder her »


4 hunder påmeldt fra oss til Fitjar- og Stord Hundeklubb sin utstilling 10-11/11

Wendy
Over: Ianko passerer snart 8 år - og skal nå stilles for andre gang i veteranklasse.

Fire hunder fra oss er påmeldt til helgens utstilling arrangert av Fitjar- og Stord Hundeklubb. Det er påmeldt rekordmange hunder - faktisk så mange som 1200 hunder av alle raser representert av såvel voksne og valper.

Til utstillingen har vi påmeldt fire hunder. I valpeklasse er Xantho- og Xandra av Svebø påmeldt til sitt første skue. De er for tiden noe ute av det, men ett sted må alle debuttere. Begge hundene er i gang med kurs og trening i Norske Redningshunder hvor målet er godkjenning som redningshunder.

I juniorklasse har vi nå meldt på Wanta av Svebø - dette blir hennes første offisielle utstilling etter NKK sine regler. Hun er nå forsåvidt over den verste tiden, og vi synes hun ser et par hakk bedre ut enn i sommer.

Den vi uansett ser med størst spenning frem til å stille, er vår snart 8 år gamle veteran. SchH1 Ianko av Svebø debutterte med bravur i veteranklasse i mars hvor han gikk hen og leverte sitt beste utstillingsresultat noensinne med BEST IN SHOW Veteran (Nordhordaland Hundeklubb). Ianko har riktignok de siste 8-10 månedene ikke vært så sprek - alderen har begynt å melde seg dessverre. Men med god hjelp av vår gamle veterinær Erik Samuelsen i Drammen og distriktsveterinæren her i Indre Hardanger, Geir Midnes, er Ianko nå pigg igjen sammenlignet med for bare 3 uker siden. Vi var da redd for at han bare hadde kort tid igjen å leve. Hva dette var er noe usikkert, men fikk i januar påvist forkalkninger mellom to ryggvirvler som etter høyst sannsynlighet er forårsaket av et prostatabesvær som har kommet og godt litt et par år. Ianko hadde åpenbart store smerter som kom hardt og plutselig i en ukes tid. Uansett - Ianko synes nå som en unghund igjen etter at vi har gitt han en solid antibiotikakur i 10 dager samt at vi nå gir han Metacam igjen (betennelsesdempende).

Dommer for helgen (Schäferhunder) er godt kjent; nemlig fhv. leder i Norsk Schäferhund Klub John G. Torsvik.


Alle i W-kullet er nå røntget
-meget gode HD-resultater

W-kullet vårt (SchH3 Arko vom Butjenter Land / SchH1 Juni av Svebø) rundet 1 år 7.juli, og de er med det nå klare for HD/AA-undersøkelse (hofter og albuer). Først ut var vår egen Wanta, og for hennes vedkommende er hun fri for HD og AA.
Noen i kullet har vi hatt god kontakt med, men vi savner bilder av nyere dato fra de fleste. Vi synes det kunne vært artig å lagt ut noen nye bilder av alle sammen.
Når dere har bestillt time hos veterinær må dere huske på å ta med stamtavlen (registreringsbeviset) til veterinæren. Hunden må samtidig ID-merkes om dette ikke allerede er gjort.
Pr. 20/11-07 er alle bortsett fra en hann undersøkte. Samtlige har godkjent HD-status. Kullet har så langt en HD-statistikk på 83,3 % fritt. Vi har dessverre fått to tilfeller av AA i kullet - noe vi ikke synes er så bra siden dette ikke har vært noe kullets mor har gitt nevneverdig av før. Dessverre registrerer vi at dette har kommet via far.

Følgende er røntget og med følgende resultat (totalt 7 i kullet):
Wanta av Svebø HD-fri A /AA-fri
Wendy av Svebø HD-svak grad en side (ingen forkalkninger) / AA-fri
Wotan av Svebø HD-fri A / AA-sterk grad
Westa av Svebø HD-fri A / AA-middels grad
Willy av Svebø HD-fri A /AA-fri
Willie av Svebø HD-fri B
Wanko av Svebø HD-fri A. Hunden er ikke undersøkt på albuene.


Wanta av Svebø fikk best tenkelig resultat etter HD/AA-undersøkelsen med HD fri A
og AA-fri

Endelig har vi fått HD/AA-resultatet til Wanta. Vi fikk best tenkelig resultat - nemlig fri A på såvel hofter og albuer. Dette er for oss en stor lettelse. Wanta ble røntget lørdag 28.juli ved ABC-Dyreklinikk.
Veien videre for Wanta er nå staket ut, og Svenn Børre og Wanta kommer til å være aktive i Norske Redningshunder fremover på høsten hvor målet er A-godkjenning som redningshund om noen år. Om vi "kommer dit" får fremtiden vise, men intensjonen er klar og markerer en dreining og ny tydeligere kurs får vårt oppdrett og intensjoner med dette. Vi vil få et avbrekk fra rundt nyåret og ca tre måneder fremover hvorpå Wanta skal til Tyskland for Schützhund utdannelse og avlskåring. Etter dette vil vi fortsette treningen med henne før hun blir etablert som en av våre kommende avlstisper - og forhåpentligvis arvtageren etter hennes mor SchH1 Juni av Svebø. Vi får ikke rost Erik og de andre ved ABC-Dyreklinikk (hvor Wanta ble undersøkt) godt nok, og det er et sted hvor en virkelig føler at hunden og eier er i de beste hender uansett hva det måtte være. Erik er en lun og utrolig trivelig veterinær som stiller opp uansett hva og når det måtte trengs. Etter at vi flyttet til Hardanger har vi et uttall ganger måtte ty til Erik siden veterinærtilbudet og kompetansen her i fjorden ikke alltid strekker til. Han har hjulpet oss så godt han har kunnet når det har vært noe. Da vi bodde i Drammensdistriktet kanaliserte vi alle lokale valpekjøpere til ABC-Dyreklikk noe som har gitt de stor erfaringskunnskap om hunder fra oss og samtidig et verdifullt verktøy for oss i vårt oppdrett. Dette er selvsagt også svært verdifult for oss. Vi får gjennomgående skryt av de aller fleste hundene og eiere fra oss :)


SchH1 Juni av Svebø ble V13 ved sitt utstillingscomback på Norsk Vinner

Wotan av Svebø
Over: Bildet er av SchH1 Juni av Svebø etter konkuransebedømmelsen ved Norsk Vinner 15/7-07.

Norsk Vinner 2007 ble så absolutt en flott comback, som vi annonserte, for Juni i utstillingsringen. Hun er ikke stilt siden hun røk noen sener i den ene tåa på venstre bakben 3 1/2 år gammel. Hun har imidlertid den senere tiden sett så flott ut at vi ønsket å gi "gamlemor" sjansen. Hun ble til vår store overraskelse ropt relativt høyt opp i den meget gode klassen etter en flott standmønstring. Som eldste dame i klassen og en bakfot som gjør seg gjeldende etter noen runder måtte hun gi fra seg flere plasser (noe vi faktisk forventet slik tåa hennes er). Hun fikk riktignok en meget god bedømmelse hvor hun bemerket seg med sitt utpregede typebilde, kraft og utstråling samt hennes lange kraftfulle jordvinnende bevegelser (som bare har blitt bedre og bedre med årene). Juni deltok også i mot- og kamprøven og gjennomførte greit. Hun har riktignok ikke bitt i en Schütz-arm på et par-tre år, og ute av trening som hun var glapp hun i bittet på første forsøk (lange og korte), men tok seg fint inn igjen og fikk godkjent. Vi trodde vi skulle rekke å få med oss en trening, men dette rakk vi ikke. Med et par treningsrunder vet vi at hun hadde fylt bittet på første forsøk. Juni er nå passert 7 år, og med det veteran i utstillingssamenheng. Vi har riktignok alltid slitt med å holde henne i riktig vekt (for tung), men vi regner med å stille henne masse i veteranklasse fremover dersom formen holder seg. "Gamla" stråler virkelig om dagen :)
Dette var forøvrig også utstillingen vi forventet at Wanta skulle gjøre det godt. Med en glimrende bedømmelse i standmønstringen hadde vi jo også selvsagt forventninger. Derimot hadde Wanta, etter et kennelopphold uken før, pådratt seg kennelhoste. Kennelhoste farer nærmest som en epedemi over landet i disse dager. Hun var rimelig tufs på konkurransedagen, og det endte langt bak med henne og predikatet G. Vi burde kanskje ha trukket henne, men i god sportsond lot vi selvsagt det være. Hun er nå totalt avrøytet, og vil ikke bli stilt igjen før hun er på tur opp igjen i pels. Broren Wotan gjorde sin debut i utstillingsringen. Etter en flott enkelmann (stand) skulle en kunne forvente at en så godt anatomisk bygget hund skulle kunne presentere seg i trav. Dessverre var ikke hunden vant med å bli ført av andre enn sine eiere, og det gikk da som det gikk når han ble ført av en annen. Før konkuransebedømmelsen ble han trukket. Man ender da opp med en flau "U" - men dette var eierens valg. Vi vet de kommer sterkere tilbake :)


Wanta av Svebø Fantastisk fjelltur med hund og en flokk på 150 sauer

I helgen reiste vi til fjells med sauene til Gro sin far. Vi slo følge med en anne bonde som også er distriktsveterinær. Totalt en flokk på 150 sauer, 11 mennesker og en ung Schäferhund - Wanta av Svebø på 11 måneder.
Tidligere har SchH1 Ianko av Svebø (7 1/2 år) vært det opplagte valget, men på grunn av hans alder og påviste forkalkninger er han nå dessverre pensjonert fra denne turen. Det neste alternativet for oss å ta med ville normalt sett vært SchH1 Juni av Svebø, men vi valgte denne gang å gi vår unghund på 11 måneder sjansen. Turen som normalt tar 12 timer til fots i barskt fjellandsskap i en tid hvor snøen fremdeles ligger trygt som et minne om en snørik vinter krever robust fysikk av såvel hund og folk... Wanta er meget vennlig mot sauene, og stresser på ingen måte hverken søyer eller lam - derfor et utmerket utgangspunkt. Vi har lenge hatt den oppfatning av at hun er i særklasse fysisk sett noe hun så til de grader beviste på turen ved å bokstavelig talt dra Svenn Børre opp alle de tyngste kneikene. Gjeteregenskapene så vi også spire - og vi tror at hun vil bli en fantastisk hund å ha med på denne turen i fremtiden. Vi hadde en helg med strålende vær, det ypperste av naturopplevelse Norge kan gi og en velsignet ro og fri fra hverdagens kjas og mas. Vi reiste opp fredag - overnattet på hytta i to døgn før vi reiste hjem søndag. Flere bilder blir lagt ut senere...


SchH1 Juni  av SvebøSchH1 Juni av Svebø gjør "comback" i utstillingsringen
- påmeldt til Norsk Vinner 2007

Norsk Schäferhund Klub arrangerer Norsk VInner for Schäferhunder hvert år i juli måned. Hvert år stiller vi alt fra 1 - 5 hunder.
Påmeldt fra oss i år er - sikkert ikke overraskende - Wanta av Svebø. I første omgang er hun påmeldt, men vi er noe usikre på om hun vil bli stilt (12-18 mnd) siden hun er midt i røyting. I tillegg fikk vi torsdag den gledelige meldingen om at kullets kanskje beste hann (ved leveringstidspunkt), Wotan av Svebø, også er påmeldt til sin aller første utstilling. Hunden har slitt med store voksesmerter, men har nå et par måneders tide vært helt fin. Vi gleder oss naturligvis til å kunne få begynne å matche denne hunden. I tillegg; vi har igjen "oppdaget" SchH1 Juni av Svebø. Hun har neppe vært så flott på flere år som hun er nå, og vi har derfor meldt henne på til Norsk Vinner 2007 - Brukshundklasse tispe m/frivillig motprøve. Da hun røyk ei sene som 3 åring var utstillingskarrieren hennes i prinsippet definitivt over. Vi er fremdeles inneforstått med dette, men hennes nåværende konstitusjon tilsier at vi ønsker å gjøre et comback-forsøk. Tester de to kommende ukene vil avgjøre om Juni igjen skal presenteres i den gjeveste klassen ved den gjeveste nasjonale utstillingen vi har i Norge. Juni er satt på en ørliten slankekur for å få henne i rett form - og vi tror og mener at dette skal være gjennomførbart... Det eventuelle resultatet vi måtte oppnå er av sekundær betydning - vi synes det er artig å kunne konkurrere med en så flott "dame" som faktisk vil være veteran ved Norsk Vinner.. Juni er en herlig hund som på mange måter er en typisk Wienerau-hund med kjente fordeler og ulemper, og som samtidig kan vise til en rekke meget gode avkom.


Valpekull planlegges nyåret -08
- Qwanni av Svebø parres neste løpetid

Vi har for en tid siden kunngjort at vi, pga sykdom i nær familie, har valgt å avlyse alle parringer inntil videre. Vi har imidlertid et så stort "trykk" på såvel telefon og mail på valper at vi nå ønsker å gå ut våre planer for slutten av året og 2008. Qwanni av Svebø vil bli parret ved neste løpetid. Vi forventer løpetid på henne en gang i oktober/november. Qwanni har fra før to meget gode kull hvor hun gir ensartede og svært typelike avkom av god anatomisk kvalitet.. Vi kommer tilbake til hvilken hannhund vi vil benytte på et senere tidspunkt. Nest ut etter Qwanni vil bli SchH1 Juni av Svebø (parres med topp tysk hanne) og Rexie Zita av Svebø. Vi regner med at alle disse kullene vil bli født i vår nye "flerbruksbygning" hvor vi blant annet vil tilby valpekjøpere noe (vi antar) ingen andre i Norge har gjort tidligere.


Valpene til Troya og Uno har blitt hentet av sine nye eiere
- bilder fra de siste dagene


Valpene har nå blitt hentet av sine nye eiere. Tre på fredag, to på lørdag og en søndag. Den som reiste søndag var vårt lille sjarmtroll som vi hele tiden har kalt Vesle-Juni - heretter kalt Xofina. Mandag leverte vi den siste langhårede hannen på Gardermoen. Xorro ble hentet av sin nye eier Line Ottem som bor i Alta. Til helgen blir Xandra hentet av sin fremtidige fôrvert. Vi har laget en liten (ganske stor faktisk) snutt av de siste bildene vi har tatt av valpene samlet de siste dagene. NB: Filen er veldig stor. Se dette her »


VI GRATULERER TANGO AV SVEBØ OG TONE HETTY LARSSON MED OPPRYKK TIL RSP 3: Super-Tango gjør det igjen - andre opprykk på utrolige 4 dager !!!

Tango apport
Over: Bildet viser BH RSP3 Tango av Svebø (SchH1 Ianko av Svebø / SchH1 Juni av Svebø) under øvelsen apport over hinder ved avdeling Opplands stevne 13.06.07.

Jeg har knapt blitt ferdig å skrive om Tone og Tango sin bragd sist lørdag hvor de fikk opprykk til RSP 2 før det tikker inn en melding igjen om ytterligere opprykk - nå i høyeste klasse; nemlig RSP 3. De plasserte seg som nummer 2 i klassen. Vi tipper svært få kan vise til samme prestasjon på så få dager med en hund som er knappe to år gammel. Vi antar at vi har en meget habil eier med ditto hundeemne:) Oppdretter er selvsagt svært stolt av slike ambassadører, og vi mener definitivt at Tango og Tone er en ekvipasje en skal se mye av i fremtiden. Tango har på svært kort tid nå blitt en særdeles godt merittert unghund med såvel k-test, funksjonsanalyse, ferdselsprøve, RSP2 og nå RSP3. Les mer her »


Takk til Royal Canin Norge - vår faste fôrleverandør - for at Ianko er i form igjen

Vi ønkser med dette å rette en spesiell takk til Royal Canin Norge i forbindelse med forkalkningene vi dessverre har fått påvist i Ianko sin rygg. Alt så en stund svært mørkt ut for han siden han plutselig ble svært redusert i bevegelsesaparatet. Etter en tid (3 måneder) med supermedisinen (til en høy superpris) Metacam og spesialfôret Hills J/D kom han seg betraktelig, men ikke så mye som vi ønsket. I vårt villrede lot vi oss lokke til å tro at vår faste fôrleverandør, Royal Canin, hadde et bedre alternativt produkt til Hills J/D. Ianko har nå i to måneder fått Royal Canin Mobility Support - og vi har formelig fått en "ny valp" i huset. Resultatet er så overveldende at vi har redusert medisineringen til max hver tredje dag som vedlikehold. Det er ikke ukjent at hundefôr i dag har blitt svært avansert - men dette må vi virkelig ta av oss hatten for og anbefale til alle andre som har aldrende hunder med forkalkninger i bevegelsesapparatet eller rygg. Smakligheten synes heller ikke noe i velen med om vi skal tyde Ianko sin begeistring for maten. Ianko er for oss en svært kjær hund som vi håper å ha i mange mange år til. Han er på mange måter for oss en standardsetter for hva slags hunder vi ønsker som "varemerke". Han er med sin storiske ro en uvurderlig faktor i oppdragelse av valpekull allerede fra 3-4 ukers alder - og alle kull som tildels er preget av han (uansett om han er far eller ikke) preges av hans adferd. Ianko har i alle år blitt hardt fysisk trent - og vi vet jo at slikt (som med mennesker) betyr mer slitasje. Likevel - mener vi - at det er livet en legger til årene ikke årene en legger til livet som er viktigst. Veterinærer mener nå at den samlede medisinering (medisin og spesialfôr) har virket langt bedre enn normalt forventet - noe vi selvsagt er usedvanlig takknemlige for. Les mer om Royal Canin sine produkter her »


Veterinærbesøk med X-kullet

Da har dessverre siste uke kommet før valpene skal flytte fra oss. Valpene har i sin helhet vært en drøm å ha, og vi kan neppe si at de har bydd oss på særlige utfordringer - bare kos. Vi var i dag hos veterinær Inger Synnøve Vestrheim ved Hardanger Dyreklinikk for obligatorisk helsesjekk av valpene samt førstagangs vaksine. Les mer her »


Tone m/Tango av SvebøVi gratulerer Tango av Svebø og Tone Hetty Larsson med tredjeplassen og opprykk til RSP 2

Vi ønsker å gratulerer Tone Hetty Larsson og Tango av Svebø med opprykk til RSP2 i helgen. Til tross for steikende varme gjorde han en god konkurranse og plasserte seg som nr 3 i klassen.
Tango er for tden en av de mest lovende hundene fra oss på brukshundsiden. Tango har allerede i en alder av knappe 2 år avlagt og bestått karaktertest, ferdselsprøve samt funksjonsanalyse. Tango er kullbror av Troya som for tiden har valpekull hos oss her i Kinsarvik. Les Tones referat fra stevne her »


Valpene til Troya er testet

Vi har i dag testet valpene til Troya. De rundert i dag 7 uker (49 dager) Det ble en jenvt over meget jevn test hvor alle valpene hadde overvekt av 3'ere hvilket betyr at valpene er sosiale, synes å tilpasse seg nye situasjoner meget godt, og har et godt lydighetspotensial. Det var selvsagt nyanser mellom valpene, og særlig en hann viste et meget lovende brukshundpotensial. Valpene var fôret drøye timen før testen noe som gjør til at vi kanksje ikke fikk helt det samme resultatet som dersom de hadde vært mer opplagte, men likevel en grei test hvor den "røde tråden" er lett synlig. Se testresultatene her »


Fanta av SvebøGjensyn med en 9 år gammel venn - VA4 Norsk Vinner 2000 Fanta av Svebø

I forbindelse med en tur til Drammen denne helgen hadde jeg bestemt meg for å kontakte vår tidligere fôrvert Britt Marie Bue for å kunne hilse på henne og oppdrettets høyest meriterte hund. Fanta av Svebø var den ukjente outsideren som klatrert fra et sted midt i klassen og til VA4 ved Norsk Vinner i 2000. Som tidligere SV Dommeren - og dommer ved verdenutstillingens gjeveste klasse i flere år - Erich Orschler (von Batu) "imponerte hun med sine bevegelser fra start til siste slutt. Fanta ble bare slått av hunder som Chipsi vd Herdersfarm (VA1 og verdensvinner samme året), Uschigårdens Bine og Vindelbroen's Dolly Parton. En stund var hun helt oppe på en tredje plass. Fanta ble med det Norges nest beste norskoppdrettede tispe dette året. Dette var en arbeidsseier som ble meget godt lagt merke til i det ganske land, og beviset på at nitidig planlagt trening belønnes. Ikke bare var denne plasseringen i seg selv en bragd. I forkant måtte hun selvsagt brukshundmeritteres, og fra å omtrent ikke kunne noen ting besto hun brukshundkåringen med glans etter i underkant av 3 ukers trening. Fanta var en så lettlært hund at jeg i dag fremdeles bruker hennes ekspempel i ulike sammenhenger. Fanta er nå en pensjonert dame som runder 9 år 13.juli. For bare få dager siden gjennomgikk hun en operasjon hvor de måtte fjerne livmoren, men var i relativt grei form da vi var der. Det påfallende imponerende var at hun så vidt hadde fått et par grå hår under haka! Fanta var fullstendig avrøytet nå, men hun har ifølge Mia normalt sett fremdels den meget gode pelskvaliteten. Fanta er datter av Betty av Svebø og SchH2 Kratmosens Rocco. Hun hadde totalt tre valpekull, hvorpå det siste var med VA1 NV x 2 SchH3 Esco av Thorarinn i 2003. Fra dette kullet har vi Rexie Zita som vi håper og tror kan videreføre linjen etter Fanta. Flere bilder kommer i dagene fremover samtidig som vi håper på å presentere enda en pensjonert avlstispe senere, 9 1/2 år gamle Ella Evita av Svebø.


Valpene til Troya har blitt 6 uker gamle
- masse nye bilder av alle valpene

hann
Over: Bilde av to av valpene tatt i forrige uke rett etter valpene var passert 5 uker. Foto: Kay Roger Ringheim

Valpene har nå rundet 6 uker. De utvikler seg godt, og synes som et meget jevnt kull med flere individer som tegner å bli av meget høy kvalitet. Alle valpene er reservert. Se bilder av alle valpene her »


Enorm respons på X-kullet

Etter at vi flyttet vår "virksomhet" til vestlandet og Hardanger har vi hatt variert erfaring med respons på valpekull vi har hatt. Vi bor i et område hvor Border Collie og blandingshunder av ymse art er det eneste saliggjørende. I en tid hvor registreringstallene ellers raser for Schäferhunden i Norge har vi tatt adnota av dette og lagt en plan for hvordan vi ønsker å håndtere situasjonen for eget vedkommende. En skulle tro at etterspørselen faller med registreringstallene, men for kennel Svebø har etterspørselen heller økt betraktelig. Svært mange av salgene vi gjør er som et resultat av referanser fra gode valpekjøpere og besøk på vår nettside. Tendensen synes for oss helt klar; folk søker oppdrettere som prioriterer helse, gemytt og førbarhet og som i en viss grad kan dokumentere dette. Vi har etablert, det vi selv mener, er en ganske trygg blodslinje hva angår såvel hofte- og albueleddsfeil, allergi og førbare hunder. Selvsagt forekommer det feil og sykdom hos oss som andre, men det bør understrekes at det er levende individer vi driver med - ikke "produkter" slik som kjøpsloven definerer det som. Etter hvert som vi har bygget oss opp stiller vi suksesivt strengere krav til oss selv for på den måten å hele tiden forsøke å forbedre oss.
Etter oppsummering av kullet vi hadde i fjor (W-kullet) hadde vi totalt 16 valpekjøpere til 7 valper. Til de vi ikke hadde valp til sendte anbefalte vi andre oppdrettere vi mener er verd å vurdere. Til X-kullet vi har nå har vi så langt hatt 13 valpekjøpere til 8 valper. For en relativt umerittert mor må vi si at dette er meget bra - og at hele kullet er solgt/reservert før de er 6 uker gamle. På grunn av sykdom i nær familie har vi måtte kanselere øvrige kull inntil videre, og har derfor beklageligvis måtte informere de som har forhåndsbestilt valper etter de øvrige planlagte kombinasjoner.


qwannihodeBH/MH Odessa av Svebø ble 20. mai parret med BHP3/IPO3 Turbaz Devil (nr 2 ved Svensk og Nordisk mesterskap i IPO 2006 samt nr 47 WUSV VM 2006)

Odessa av Svebø, som er fra ett av SchH1 Ianko av Svebø sine første kull, blir i dag søndag 20.mai parret med BHP3/IPO3 Turbaz Devil. Både Devil og Odessa er selvsagt HD/AA-frie. Devil har en imponerende merittliste toppet med 2.plass ved Svensk og Nordisk IPO SM. Ved Svensk IPO mesterskap 2006 ble han plassert som nr 2 med samme poengsum som vinneren med imponerende A.96 B.92 C.95 - 283p. Ved Nordisk mesterskap i IPO i Finland samme år ble han også nr 2 med poengsummen A.95 B.96 C.86 - 277p (også da med samme poengsum som vinneren). På WUSM 2005 slutade han på plass 47 (VM).
Han har en kullbror som har konkurrert på det svenske landslaget tidligere og en kullsøster på det finske landslaget. Han er driftsterk og en meget belastbar hannhund fre et genuint kull. Hans avkom har hittil blitt utdannet til såvel polit- og tjenestehunder og har bra nerver og drifter. Devil er en grå hund over rene brukshundlinjer, og er sønnesønn av SCHH3 Fero Vom Zeuterner Himmelreich. Odessa eies av kennel Övarden og oss, men bor permanent hos dem i Sverige. Vi har selv aldri hatt anledning til å ha kull på henne, og vi har derfor valgt å beholde en grå tispe om det kommer det etter henne nå. Denne søker vi selvsagt en habil fôrvert til med klare bruks- eller tjenestehundintensjoner. Kullets mor, Odessa av Svebø, er et fyrverkeri av en hund og har i grove trekk arvet sin mors mentale spekter. Vi tror og mener dette kan bli meget bra. Om du er interessert i valp i dette kullet - kontakt kennel Övarden. Om du er interessert i hunden vi skal beholde på en fôravtale tar du kontakt med oss.


Vi vurderer å sette ut en av våre mest lovende unghunder på fôravtale

xkullet
Over: Bildet av Wanta ca 10 mnd gammel.

Vi vurerer nå å sette ut en av våre mest lovende unghunder, Wanta av Svebø, på fôravtale til GENUINT bruks- og utstillings-interesserte. Dette er en hund vi naturligvis vil følge tett opp all den tide hun evt vil danne fundamentet i vår videre avl. Wanta er en herlig, typefull tispe, med svært gode farger og topp pelskvalitet. Hun er meget godt bygget, og har blant annet blit BIR valp 1 gang samt gruppeplassert på utstilling. Wanta vil, når tiden er moden for det, sendes til Tyskland for utdannelse. Om du er interessert i en fôravtale på Wanta er du velkommen til å kontakte oss. Vi har god tid - og vil ikke sette henne ut før vi evt finner den/de vi mener er de rette. Ta kontakt her »


Vi gratulerer !

Vi gratulerer Tango av Svebø og eier Tone Hetty Larsson med bestått funksjonsanalyse 13/5. I følge testresultatet gjennomførte han en grei test hvor han viste bra mot og avreagering. Litt problemer med konsentrasjonene - men for all del; er jo bare ungutten jo :) Vi ønkser samtidig å gratulerer Martin med Toska av Svebø som besto karaktertest 6/5 og til sist Arne Birkeland og Vilma av Svebø som besto ferdselsprøve i april. De har fra før tatt bronsjemerket samt vunnet apellcup i Oslo. Vilam skal bli "servicehund". Alle disse tre er avkom etter Ianko av Svebø.


På grunn av alvorlig sykdom i familien avlyses øvrige planlagte kull inntil videre

På grunn av alvorlig sykdom i nær familie avlyser vi alle planlagte valpekull utover kullet vi for tiden har liggende. Vi beklager selvsagt dette. Planlagte kombinasjon Winner v Assaut/Juni av Svebø vil bli foretatt på et senere tidspunkt.


Vårt lille håp Wanta av Svebø utvikler seg

winnervomassaut
Over: Bildet av Wanta 4.mai 2007 - tre dager før hun runder 10 måneder.


Vårt håp for fremtiden har nå endelig begynt å utvikle seg sånn vi har håpet. Hun runder om 3 dager 10 måneder - og ser meget bra ut for alderen. Hun er ennå veldig uferdig, men hun har de siste par månedene absolutt utviklet seg slik vi har håpt på. Det er nå ca 2 måneder til hun er gammel nok for HD/AA-undersøkelse; det første hinderet som må forseres før hun kan meritteres. Vi tror imidlertid dette går bra. Wanta er en meget vital frøken med et herlig gemytt. Wanta lover så bra at vi tørr påstå at hun er en av de beste døttrene etter Juni av Svebø. Flere bilder av Wanta kommer de nærmeste dagene... Se Wanta sin side her »


Oversikt over hanner vi vurderer å bruke i såvel 2007 og 2008

trestautekarer

Som en ser ut av valpesiden vår (kulloversikt 2007) vurderer vi til enhver tid alternativer til tispene. Vi velger alltid å ha minst et alternativ dersom opplysninger underveis skulle vise seg å tale for at vi skal bytte eller rett og slett at vi heller ønsker å bruke en annen hund . Her kan du se et utvalg vi nå vurderer »


Ianko av Svebø Best in Show veteran og Wanta av Svebø BIR valp og 3 BIG

wanta
Over: Tidligere bilde tatt av Wanta i mars. Beste valp (BIR) og 3 BIG ved Nordhordalands hundeklubb sin utstilling 10.-11.mars.

Søndag hadde vi mønstret fire av hundene til utstilling ved Nordhordaland Hundeklubb sin utstilling 10-11.mars. Dessverre mistet vi Ussi for noen uker siden, og antallet ble da redusert til tre hunder. Dagen ble en formidabel og kjærkommen suksess. Les mer her »


Wendy av Svebø er solgt !

Wendy
Over: Bilde av Wendy av Svebø.

Vi fikk dessverre for en tid siden melding om at ytterligere en hund fra vårt oppdrett trenger nytt hjem. Familieforhold har medført at eieren har konkludert med at han ønsker å selge denne hunden. Hun er datter av SchH3 VA Arko vom Butjenter Land og SchH1 Juni av Svebø.
Tispen er kullsøster av vår egen Wanta, og hun var ved leveringstidspunkt den tispevalpen med desidert best farger.
Hun har slitt noe med voksesmerter, men dette er slikt som går over når veksten er komplett. Hun er i følge eier nå HD/AA-undersøkt, og veterinær mente at hun så bra ut. Offisielt svar vil foreligge når bildene er avlest hos NKK. Hun er i følge eier sosial og omgjengelig.


WOTAN AV SVEBØ
- endelig klar for sin første ustilling !

Wotan av Svebø
Over: Bildet er av Wotan av Svebø - tatt 030707. Eierene har tatt bildene selv og yter hunden ikke rettferdighet. Wotan er sønn av SchH3 VA Arko vom Butjenter Land og SchH1 Juni av Svebø.

Wotan var kullets beste valp - muligens nest beste etter vårt skjønn. Han har grunnet store voksesmerter ikke kunnet stilles før nå. Han runder 1 år 7.juli, og er påmeldt til Norsk Vinnerustilling (NSchHK). Wotan er kullbror av vår egen Wanta som også er påmeldt til Norsk Vinner.. Flere bilder av Wotan her »


Troll av SvebøTroll av Svebø
- en riktig solid kraftplugg

I helgen fikk vi besøk av familien Røberg og Troll som de kjøte av oss for litt over to år siden. Troll er en meget stor, kraftull hann med et særdeles maskulint utviklet hode. Troll er familiens første Schäferhund, og han er til daglig en snill og omgjengelig familiehund. Troll er riktignok en meget dominant herremann, og syntes for oss dessverre å mangle litt av det sosiale som kjennetegnes av såvel hans mor og far. Dessverre har familien "falt i uløkka" og tidligere gått klikker-kurs i regi av Canis. Innkallingen sitter som et skudd, men resten syntes ikke like bra. Som oppdretter finner vi det tragisk å høre alle "rådene" de tidligere har fått på kurset. Vår erfaring og råd er at klikker er noe du supplerer treningen med og ikke som hovedbasis. Har man ikke erfaring fra før vil vi på det sterkeste fraråde klikker. Prinsippet er greit - men det betinger at en førsteganseier faktisk skjønner hvordan man skal gjøre det. Vi mener bestemt at den mest varige innlæringsmetoden er etter hundens egne prinsipper uten overdreven dikkedarring og bestikkelser. Med eiers kroppspråk, kontakt og oppmerksomhet som forsterker i kombinasjon med kong og evt godbit erfarer vi et helt annet resultat som faktisk VARER. Slik vi "leste" Troll så var det en "huslydig" hund som i grunn gjorde det han selv fant best. Les mer her »


Xandra av Svebø er hentet av sin nye eier og fôrvert

Sist til å forlate oss fra x-kullet ble vår, forhåpentligvis, fremtidige avlshund - Xandra av Svebø. Xandra eies nå av oss og Line Skeie. Line er en ung dame vi har stor tro på, og som har alle de elementære drømmene og målene for et hundehold ut over det "ordinære", og er med det selvsagt en topp fôrvert for oss. Line har på mange måter sjarmert oss med sin ekthet og unike hundetekke. Xandra har, siden søsknene forlot oss for en uke siden, stått hos oss inntil Line kunne hente henne nå fredag. Moren Troya ble levert tilbake til sin eier nå mandag. Vi har i løpet av uken fått mye kvalitetstid sammen med Xandra - og hun synes som en herlig, svært nysgjerrig og utrolig vital valp med sin bestafar sin gode av/på knapp og av en slik kvalitet som vi ønsker med videre i vårt avlsprogram. Det har riktig nok vært noen dager med sturing, men Xandra har funnet trøst i bestefar Ianko og de har vært uadskillelige den siste uken. Ianko har ved dette kullet, til tross for "kun" være bestefar, vist at han er uvurderlig for oss hva angår oppdragelse og oppfølging av valper. Hans væremåte blir også understreket av avlskontakten som påfallende og særdeles god ved flere anledninger. Han er en hund som stadig viser nye dimensjoner av sin fremragende mentalitet og flokklederegenskaper. Vi ser virkelig frem til hyggelige og fremgangsrike år med denne ekvipasjen. Bilder og presentasjon av alle valpekjøperene kommer.


Xanko er solgt !

Xanko av Svebø

Xanko av Svebø er nå solgt. Da første eier av familiære åsaker ikke lenger kunne ha han lenger valgte han i samråd med oss å finne nye eiere til han. Etter å ha hatt annonse her på nettsiden vår samt finn.no i noen dager strømmet det på med henvendelser. Vi tror og mener han nå har fått et godt hjem ikke så langt fra oss - nemlig i Tørvikbygd. Vi hadde gleden av å ha Xanko her i et døgn, og han trollbandt såvel ungene, oss selv samt de andre hundene. En virkelig herlig valp med stor utstråling. Flere bilder av Xanko her »


Nye bilder av valpene til Troya av Svebø

xandra
Over: Bildet over viser Xandra av Svebø som er ute og tester vårgresset i hagen

I dag har vi tatt en masse nye bilder av valpene som vi har lagt ut. Været har vært helt strålende i dag, og valpene har tilbragt mange timer ute i hagen sammen med mor Troya og bestefar Ianko. Så langt så har vi fokus på særlig 3 - 4 valper som synes av meget høy eksteriør kvalitet. Dette gjelder to av tispene + 1, kanskje to av hannene. Hva angår mentale egenskaper kan vi naturligvis ikke uttale oss særlig før 49-dagers stesten er tatt. Men så langt virker valpene sosiale, nysgjerrige - altså normale. Tispene er for tiden påfallende av høyest eksteriør kvalitet samt en hanne som virker RÅ ! Vi hiver oss på og støtter uttalelsen fra en annen oppdretter: "Uno vom Trompetersprung er en svært undervurdert avlshund som dessverre har forlatt våre landegrenser". Se bilder av alle valpene her »


Valpene til Troya har blitt fire uker :)
- 2 langhårede hanner fremdeles ledige

xkullet
Over: Bildet over viser de to normalpelsede tispene etter Troya og Uno. Disse skal henholdsvis hete Xandra og Xara.

Valpene er nå blitt fire uker, og de har nå begynt å virkelig se flotte ut. De leker med hverandre, og har begynt å utforske omgivelsene. Vi legger fortløpende ut bilder av valpene ukentlig - og noen ganger daglig. Noen filmsnutter vil du også finne. Se bilder av alle valpene her »


Troya har fått valper
-5 hanner / 3 tisper...så langt

Endelig er fødselen i gang. Så langt har alt gått fullstendig etter boka. I går registrerte vi at temperaturen var falt med en grad hvilket alltid betyr at en kan forvente valper senest innen 24 timer. Klokken 06.30 i dag kom de to første valpene (hanner). Etter dette kom ytterligere 3 hanner, og jeg må si jeg ble kald og varm over den totale mangelen på tispevalper så langt. Klokken 10.00 og 10.09 kom det endelig to tisper. Rett før 11 kom ei tispe til.
I øyeblikket (10:34) virker hun tom, men vi utelukker ikke at det kan være en valp til på vei. Valpene er med dette født på den 62 dagen siden beregnet eggløsning. Fødselen har gått perfekt, og hun har ordnet alt selv. Takket være dette har vi kunne bare observere og nyte. Vi har vel neppe sett en så dyktig fødende hund siden Troya sin farmor, Ella Evita, som var lærebokeksempelet på hvordan en fødsel skal "gjøres". Bilder og mer informasjon kommer senere i dag.


Sprek, drektig dame ute og tester vårgresset i Hardanger

troya
Over: Bilde av Troya 20.april - forhåpentligvis kort tid før valping.

Året 2007 er året hvor generasjonen etter Juni må begynne å gjøre seg gjeldende. Hun selv er snart pensjonist - og det er nå opp til neste generasjon å vise om de kan veie opp mot sin mor og mormors avlsresultater. Troya sin mormor, Betty av Svebø, så riktig nok ut som en "sagkrakk", men har vært vår ubestrite beste avlstispe med et stort antall topp meriterte avkom og et fyrverkeri av en brukshund - heriblant med avkom som VA4 NV-00 Fanta av Svebø, 7 x BIR Denny av Svebø og ikke minst SchH1 Juni av Svebø.
Troya er kort sagt en meget pigmentsterk tispe med relativt lange løpsknokler hvilket en ser ved at hun har lange, frie jordvinnende og uanstrengte bevegelser med minimal energiforbruk. Troya var vårt definitive førstevalg i kullet hun kom fra - som besto av 9 individer. Kullet ble testet av politiet ved 7 ukers alder hvorpå hun leverte kullets desidert beste test. Som et lykketreff var hun også kullets kanskje beste eksterørmesig. Troya er en frisk og sunn hund, og har aldri hatt en eneste "sykedag". Hun er trygg og solid i alle situasjoner.
Grunnen til dette innlegget er ikke å reklamere kullet ytterligere - de fleste valpene vi måtte få i dette kullet er allerede solgt - men ment for å vise bilder av en hund som svært mange har ment noe om kun utifra bedømmelse av et bilde av henne hvor hun var svært nedrøytet. Troya har aldri deltatt på utstillinger - kun avlskåring. Ikke fordi hun ikke har noe der å gjøre, men fordi hennes fôrvert priorieterer anderledes og viktigere aktiviteter med hunden sin - heriblant trening mot endelig godkjenning som redningshund. Vi mener at den samfunnsnyttige hunden (som en redningshund er) har enorm større verdi enn "sportshunden". Troya er en meget sosial "dame" som viseer eksteremt gode egenskaper i bruks og som samtidg ser bra ut og kommer fra et sunnt og friskt kull. Flere bilder av Toya legges ut i dagene som kommer.. Se valpekull siden her »


Kun få dager igjen til Troya har termin
-Uno vom Trompetersprung sitt nest siste kull i Norge

troya
Over: Bilde av en sliten Troya samme dagen vi hentet henne. Det er i dag 10 dager til termin. Nye bilder kommer.

Vi reiste i dag 15.april til østlandet og hentet Troya som har termin 25/4. Det er nå endelig at kullet skal fødes og selges fra oss i Kinsarvik. Siden dette er en førstegangstispe er vi naturlig svært spente, men erfaringskunnskapen vi har ervervet gjennom generasjoner på dette blodet tilsier at vi tror det skal bli bra. Hun bærer riktignok ikke preg av å vente veldig mange valper, men vi forventer at det iallefall er 3-5 valper i henne.
Det er også med tristhet vi fikk en telefon fra Uno Trompetersprung sin holder, Alf Nymoen, i går som kunne fortelle at han var på vei til Tyskland for å levere Uno tilbake til sin eier. Egentlig så det ut som hunden skulle få bo resten av livet sitt i Norge, men dessverre overgikk som vanlig kapitalistiske interesser hensynet til å gi en hund stabilitet i et land hvor han ennå har mye ugjort. Vi hadde planer om å bruke han på ytterligere to andre tisper, men all den tid disse ikke er klargjort for utenlandsreise vil vi måtte se oss om etter alternativer til disse. Vi er uansett veldig glade for å kunne konstatere at vi venter det nest siste kullet etter denne typefulle hannen i Norge. Se valpekull siden her »


Vi kan nå endelig bekrefte at Troya av Svebø venter valper med SchH3 VA1 NV-06 Uno vom Trompetersprung
- 5'te generasjon eget oppdrett på vei !!

troya
Over: Troya av Svebø - ved ca 6 ukers drektighet.

Troya av Svebø ble 21/2 parret med SchH3 Uno vom Trompetersprung ; -) Hun er nå ved 6 ukers drektighet tydelig drektig. Dette blir 5'te generasjon eget oppdrett !! Slikt gir et oppdrett stor erfaringskunnskap få er forundt. Dette kullet er Uno sin nest siste parring i Norge før han returnerte til Tyskland 14.april. Se valpekull siden her »


Oversikt over hanner vi vurderer å bruke i såvel 2007 og 2008

trestautekarer

Som en ser ut av valpesiden vår (kulloversikt 2007) vurderer vi til enhver tid alternativer til tispene. Vi velger alltid å ha minst et alternativ dersom opplysninger underveis skulle vise seg å tale for at vi skal bytte eller rett og slett at vi heller ønsker å bruke en annen hund . Her kan du se et utvalg vi nå vurderer »


Ianko av Svebø Best in Show veteran og Wanta av Svebø BIR valp og 3 BIG

wanta
Over: Tidligere bilde tatt av Wanta i mars. Beste valp (BIR) og 3 BIG ved Nordhordalands hundeklubb sin utstilling 10.-11.mars.

Søndag hadde vi mønstret fire av hundene til utstilling ved Nordhordaland Hundeklubb sin utstilling 10-11.mars. Dessverre mistet vi Ussi for noen uker siden, og antallet ble da redusert til tre hunder. Dagen ble en formidabel og kjærkommen suksess. Les mer her »


SchH1 Juni av Svebø parres i april/mai med SchH3 Quandro van Barendika

Vi fikk 26/2 tilbakemelding fra eierene av SchH3 Quandro van Barendika i Nederland om at vi er velkomne til å bedekke Juni i Tyskland med Quandro i april / mai. Vi ble, da vi parret Juni i Tyskland i fjor sommer, tipset om at denne hannen var noe vi burde vurdere - et råd vi var svært takknemlig for! Quandro er en meget type- og utrykksfull, moderne Schäferhund med en sjelden utstråling og som er fri for overavlede blodslinjer som en ser Schäferhundavlen domineres av i dag. Han står veldig i vårt idealbilde av hvordan en Schäferhund skal se ut. Han har også en sjelden god HD-zuchtwert (som sine foreldre). Quandro fører på farsiden Baru v Haus Yü --- Natz v Steigerhof - et blod vi vet passer meget godt og har erfaring med fra lignende kombinasjoner.
Vi har, som flere sikkert har sett, vurdert flere hanner til Juni sitt siste kull før hun definitivt pensjoneres. På grunn av uheldige omstendigheter i år hvor vi blant annet mistet en av våre beste kommende avlshunder legger vi nå vår lit i at Juni nok en gang skal gi oss et godt kull. Juni kan vise til en fantastisk avlskarriere med svært mange gode avkom som har hevdet seg både på utstillinger, som brukshunder, tjenestehunder og redningshunder. Hun har et svært sunnt avlsresultat og en god HD/AA-statistikk. Valper i dette kullet vi kun selges til personer med utstillings-, bruks- og redningshundinteresserte. Se valpekull siden her »


Forsov oss til utstilling i Bergen
- men fresk fjelltur ga mersmak...

wanta
Over: Bildet er tatt fra vår lille søndagstur på fjellet 25/2..

Søndag 25/2 skulle vi i grunn på valpeskule i Bergen - men å rekke å stå opp i tide gjorde vi ikke. Uansett kan en ikke la søndagene fare uten å gjøre noe; uavhengig av været. Ruskete som det har vært en stund tok vi i stedet en tur til fjells. Foreldre, barn og Wanta (ianko og juni var hjemme). Se bilder fra turen her »


Troya av Svebø ble 21.februar parret med SchH3 VA1 Norsk Vinner Uno vom Trompetersprung

Troya av Svebø ble 21/2 parret med SchH3 Uno vom Trompetersprung ; - Kullets far, Uno, trenger nok ingen ytterligere presentasjon utover hans meritter. Han representerer en såvel Ursus B. og Quantum A. fritt alternativ blod. Kullets mor, Troya, kommer fra et kull som er basert på vårt eget oppdrett i flere generasjoner hvilket gir oss kunnskaper og et nyttig "verktøy". I kullet hun kommer fra er det 9 individer hvorpå ALLE er HD/AA-undersøkte. HD: 7 fri HD/2 svak grad HD. AA: 7 fri AA/2 svak grad. Altså samtlige i kullet er godkjente på hofter og albuer. Kullet til Troya ble testet av politiet ved 7 ukers alder hvorpå hun leverte kullets beste resultat og fikk meget gode anbefalinger. Troya er en meget driftssterk hund som vi håper hun viderefører til sine avkom. Valper selges til folk med konstruktivt planer for hundeholdet. Vi tror at Uno passer perfekt til Troya - og med sin type og utståling kan forsterke typebildet på blodslinjen til Troya. Se valpekull siden her »


rexTRAGEDIE PÅ HARDANGERVIDDA:
- Ussi av Svebø er død

Vi fikk i dag fredag 16/2 telefon fra Ussi sin fôrvert, Njål, som kunne fortelle at Ussi ("Una") døde i ettermiddag. Njål, som jobber i Politiet, hadde i forbindelse med en oppsynstur på Hardangervidda Ussi med seg på snøscooter. Ussi var en langt over gjennomsnittet fysisk godt trent hund så dette kom som et stort sjokk for oss alle. Hunden har aldri hatt noen antydninger til sykdom av noe slag så vi er alle formelig helt satt ut. Etter alt å dømme er den største sannsynligheten at hun har blitt kullosforgidtet (eksos) under forhold som kan skje på snøscooter.
Ussi skulle etter planen til Tyskland i mars for utdannelse. Ussi var på mange måter "arvesølvet" vår i oppdrettet de kommende årene - og vi er med dette satt flere år tilbake hva angår denne "linken". Vi ønsker å takke Njål og familien hans, som vi vet har det helt forferdelig nå, for det gode og svært innholdsrike livet Ussi fikk selv om det ble så altfor kort. Ussi har vært vårt store fremtidshåp og vår beste hund siden Denny og Fanta.
20/2: Una er levert til obuksjon hos Veterinærinstituttet i Bergen - utfyllende rapport er lovet innen 14 dager hvor vi også vil få vite den faktiske dødsårsaken.
22/2: Forløpig munttlig tilbakemelding fra Veterinærinstituttet har avdekket at dødsårsaken høyst sannsynlig er hjertesvikt - hun hadde et forstørret hjerte. Dette er selvsagt et sjokk all den tid en aldri før har registrert noe unormalt ved veterinærkontroller. Vi avventer nå komplett obduksjonsrapport hvor vi regner med å få klarhet i hvorfor !. Se "Una" sin side her »


Wanta av Svebø
- vårt "lille" fremtidshåp utvikler seg

Wanta av Svebø
Over: Bildet tatt fra avdeling Kongsberg sitt skue og utstilling 4/2-07. Her har faktisk Wanta stilt seg opp selv mens handler Eirik Hovde slår av en prat med ringpersonalet. (Foto: Marika Laakso - kennel Övarden)

Wanta runder onsdag 7 måneder, og hun synes å bli bedre og bedre for hver eneste uke som går. For knappe èn måned siden syntes hun å vokse mer i bakparten enn foran, og så på mange måter ikke helt ut som vi ønsket. Nå har ørene også reist seg som de skal, og den siste måneden har gjort veldig mye med henne. Fortsetter hun å utvikle seg på denne måten kan vi ikke skjønne annet enn at hun krediteres for dette i tiden fremover.
Resultat:
4/2: Wanta ble bare L2 !! Dommer mente hun var tykk.. :( Velvel. Vi stilte henne igjen nå i helgen i Ølen for Johnny Johnsen. Hun ble da til slutt ML6. Dommeren sa under den åpne bedømmelsen av klassen at han hadde bestemt seg for å sette henne i teten som nr 1 eller 2 allerede ved enkelmann, men da hun bare gikk på to bein og lagde leven fikk hun ikke presentert seg så godt som anatomien hennes tilsier og som hun viste i Solberghallen. Når hun roet seg ned var det for sent og hun hadde i grunn ikke så mye mer å gå på. Uansett vi er fornøyde med en ellers strålende bedømmelse - vi trener videre - og håper vi kan presentere henne snart i en mer utstillingsdispiplinert utgave. Se bilder av Wanta her »


Valg av hundefôr
- hva skal du velge

Vi, som mange andre oppdrettere, får ofte forespørsler om hva slags hundefôr en skal gi sin hund. Generelt sett kan en si at det aller meste av hundefôr i dag holder bra kvalitet - men ofte er det slik at det finnes individuelle forskjeller og årsaker som trenger spesiell oppmerksomhet. Hundefôr var for bare 10-15 år siden av en slik kvalitet at det i dag betraktes som "greit nok for overlevelse". I dag bruker fôrindustrien betydelige midler på forskning, og man kan nå i dag ikke bare forebygge lidelser men også faktisk "reparere" sykdommer med hundematen. Les mer om dette her »


Vi tilbyr nå alle nye og tidligere valpekjøpere hundeutstyr til meget fordelaktige priser samt Selolje av høy kvalitet

Vi har på nyåret fått en meget god rabattavtale på elementært hundeutstyr. Dette er alt fra halsbånd, lenker, kammer, børster, matskåler etc. Alt er av Tysk toppkvalitet. Prisene er i utganspunktet lave, men med 20% oppdretterrabatt kan vi tilby alle våre valpekjøpere en god start eller fortsettelse med supplement av riktig utstyr. Vi vil ikke drive med salg selv, og har av den grunn ingen komersielle interesser. Eneste drivkraften er at vi ønsker å kanalisere kvalitetsvarer via forhandlere vi inngår avtale med - og med dette hjelpe dere på riktig vei i utstyrsvalget.
Vi har også inngått en superavtale på Selolje til en uslåelig pris. Les mer om rabattavtalene her »


En liten hyllest til våre meget gode fôrverter gjennom flere år

Kennel Svebø har drevet med oppdrett av Schäferhund siden 1995. Det meste av avlsdyr har vi ikke selv all den tid vi mener at ingen skal eller bør ha oppstallet mer enn 2-3 hunder for på den måten å unngå manglende oppfølging av det enkelte individ. Vi har derfor satset på å sette hunder ut til fôrverter. Naturligvis har vi svært variert erfaring med fôrverter - men stort sett er de aller fleste flinke og ansvarsbevisste hundeeiere. Noen vil uansett alltid skille seg ut. En av disse er... »


Valpekull planlegges
- to tisper parres i januar/februar

Valp fra kennel Svebø

Vi venter i disse dager på at to tisper som tidligere ikke har hatt kull skal starte sine løpetider. Disse er Rexie Zita av Svebø (SchH3 Nord V-01 VA1 NV x 2 NUCH Esco av Thorarinn / VA4 2000 Fanta av Svebø) som nå er 3 1/2 år. Den andre er Troya av Svebø (SchH1 Ianko av Svebø / SchH1 Juni av Svebø) som er 2 år i februar. Det er naturlig at det alltid knyttes spenning til hunder som før ikke har hatt kull. Rexie Zita er den eneste datteren vi har etter vår pensjonerte superhund - VA4 2000 Fanta av Svebø. Hun kommer fra et meget godt kull hvor samtlige HD/undersøkte (4 av 8) er HD-frie. Kullet skal fødes og selges fra Kinsarvik. Troya kommer fra et 100% Svebø-kull (foreldre er også eget oppdrett) og forener det vi setter pris på hos en Schäferhund. I kullet er det 9 individer hvorav samtlige er HD-undersøkte. 2 har svak grad - resten er fri ! Dette gir en godkjentprosent på 100%. Dette blir forøvrig det første kullet vi selv har på en datter etter Ianko i Norge. Dette kullet vil fødes og leveres fra vår fôrvert i Sandefjord.
Vi har i lengre tid helt fra den ene til den andre avlshannen - men har nå bestemt oss for å bruke en hund som vi mener våre tisper passer til; SchH3 VA1 Norsk Vinner Uno vom Trompetersprung. Han er en varmt pigmentert hann av utmerket kvalitet - og har en virkelig god stamtavle vi tror passer til våre hunder.. Vi har sett en rekke av hans avkom som utmerker seg i type og utstråling. Dette er selvsagt en "kalkulert risiko hvor vi satser alt på et kort" - men vi tror og mener at dette er en riktig beslutning.
Om du skulle være interessert i en valp fra et av disse kullene - er du velkommen til å kontakte oss. Her kan du se vår agenda for valpekull i 2007 »


Qwanni har fått ny fôrvert
- flyttet til Hagavik fredag 12/1

Vi har en liten tid, siden Qwanni kom hjem etter utlån på kull, søkt etter en ny fôrvert for henne. Vi har søkt et varig hjem hvor man har tid å gi henne den individueller behandlig og oppfølging en hver hund har krav på. Primært ønsket vi henne i umiddelbar nærhet. Qwanni har siden hun var en valp vist seg å være et talent bruks- og lydighetsmessig, og kommer selv fra et meget godt kull med supre bruks- og utstillingshunder. Desverre har det hatt seg slik at hennes forrige fôrvert av helsemessige årsaker ikke har klart å følge henne opp det siste halvannet året slik hun ønsket - og vi synes det var stort og ansvarsfult av henne å ta denne beslutningen.
Vi har hatt en rekke henvendelser fra personer som har ønsket Qwanni på fôr - men med rikelig erfaring med slike avtaler har vi så langt ikke vært i kontakt med noen som har "veid tungt nok". Vi har nå imidlertid i romjulen funnet en familie som vi nå har inngått avtale med. Vi takker selvsagt øvrige som har kontaktet oss og meldt sin interessene ! Qwanni vil fortsett å være en del av vårt "avlsprogram" inntil hun pensjoneres.


Takk til alle våre ansvarsbevisste valpekjøpere i 2005
-stort antall HD/AA undersøkte

Vi ønsker å rette en takk til alle våre valpekjøpere i 2005. Av de 25 hundene (fordelt på 3 kull) som ble født i vårt oppdrett i 2005 er hele 19 så langt undersøkte i 2006. Vi tror, håper og vet at i allefall et par til vil undersøke hundene sine. Andelen tilsvarer 76% undersøkte hunder hvilket er betydelig større andel enn i de fleste kull. I T-kullet er SAMTLIGE undersøkt; av 9 er 7 HD-frie og 2 har svak grad. I U-kullet er 4 av 8 undersøkt hvorav 2 er fri, 1 har svak grad og en fikk dessverre middels grad. I V-kullet er nå 6 av 8 undersøkt hvorav 5 er fri og 1 fikk svak grad. Tilsammen gir dette en imponerende statistikk for hva angår andel undersøkte - 76 % er kontrollerte så langt. På landsbasis undersøkes i bare 46,4 %. Vår HD-statistikk i 2006 - på grunnlag av "2005-produksjonen" er da 74% HD-frie avkom og 95% godkjente. På landsbasis er andelen "godkjente" betydelig lavere (inkl. svak grad). Vi tolker tallene dithen at vi med dette var den nest "tryggeste" oppdretter å handle hund fra i 2005 hva angår HD. Altså kun en annen oppdretter i Norge hadde bedre "godkjentprosent" enn oss blant de 10 største oppdrettere (størst: flest undersøkte) aktuelle år.
Det bør samtidig understrekes av SchH1 Ianko av Svebø er far til to av kullene. Ianko har etter en rekke kull i Norge og Sverige bevist sin nedarvingsevne hva angår generell sunnhet, vitalitet og livskraft. Statistikken taler for at han er en betydelig forbedrer.
Vi sier oss derfor fornøyde, og takker dere alle for å gi oss et slikt godt verktøy å jobbe videre med !! Med dette får vi et reelt tall å jobbe med videre - og vi vet at vi med dette har 1) 6% poeng bedre friprosent enn landsgjennomsnittet og 2) 8,3 % poeng bedre godkjentprosent enn landsgjennomsnittet i 2006. Forbehold om endringer om/når resten undersøkes. (Vår kilde: NKKs Dogweb)
Det er meldt om en tispe som har måtte fjerne livmoren pga kraftig livmorbetennelse, fra et annet kull en tispe med hormonelt problem/sykdom som er under utredning. Ingen hengeører, tilfeller av allergi (så langt), tann-/bittfeil eller testikkelmangel. Sistnevnte har vi ennå ikke hatt i oppdrettet. Det er heller ikke meldt om rygg- eller øyesykdommer. Vi krysser fingre og håper det vedvarer.
Dere er alle, for oss, supre valpekjøpere som har vist ekte engasjement !
I 2006 hadde vi kun et valpekull bestående av 7 individer. Disse er først klare for HD/AA-undsøkelse i juli 2007. Vi bestreber selvsagt å følge opp dette i årene som kommer - men i en "bransje" hvor en driver med levende individer er det mye vi ikke kan forutsi. En ting er iallefall sikkert - vi skal gjøre vårt beste!
Godt nytt år alle sammen ! Her kan du se listen med undersøkte hunder fra oss »


rexVi presenterer:
Rex av Svebø

I siste kullet Fanta av Svebø hadde (med Esco av Thorarinn) var det et uttall meget flotte hunder. Det var også en langhåret i kullet - og han ser like flott ut som de øvrige av andre langhårede Fanta hadde i tidligere kull. Fanta ble pensjonert etter R-kullet i 2003. Kullet besto av 8 individer hvorav alle undersøkte er HD-frie. Fanta er i dag pensjonert og snart 9 år gammel - frisk og rask.
Det er alltid gledelig å få bilder av valpekjøpere som en ikke har hatt kontakt med på en tid.
Rex av Svebø, bildet til høyre, har en flink eier i Glenn Nordholmen m/familie. De konkurrer aktivt i LP og har nå kommet i LP kl. 3. De tar mål av seg å komme i LP Elite. De bedriver også med spor og rundering. Rex er kullbror av Rando (under)

Vi har nå i løpet av et par dager presentert 2 av hundene fra R-kullet. Har du en hund fra oss fra før er vi takknemlige for flotte bilder og gjerne noen ord om hva dere driver med. Hunden din får da en egen side på nettsiden vår. Se Rex sin side her »


randoVi presenterer:
Rando av Svebø

Først og fremst ønsker vi å takke for alle julehilsner fra nye og gamle valpekjøpere.
Et bilde av en hund fra et av våre tidligere valpekull tikket inn her om dagen - en hund vi ikke har sett på en god stund. Rando er, som han var som valp, en rolig og svært omgjengelig hund. Han er en stor og kraftig "bamse" med meget god pels og farger. Eksteriørmessig er han meget godt bygget.
Rando av Svebø (3 1/2 år) er nok den klart beste hannen etter nå pensjonerte VA4 2000 Fanta av Svebø. Kullsøsteren er en av de tispene vi planlegger valpekull på ved nyåret.
Vi håper at eieren finner anledning og bruksmeritterer samt avlskårer Rando slik at vi såvel som andre får anledning å benytte denne flotte hannen. Se Rando her »


qwannihodeNye bilder av
Wanta

Wanta av Svebø er nå passert 5 1/2 måneder, og den verste tannfellinga er over. Det ene øret står (omtrent) og det andre er underveis. Skikkelig kul i tryne om dagen da. Hun har vokst kolosalt fra hun var valp, men ser heldigvis ut til å ha normalisert veksten sin nå. Hun er stor og meget kraftfull. Hun har et herlig og omgjengelig vesen. Hun er utrolig og lettlært, og virker å ikke stå i veien for noen ting. Vi gleder oss nå til å matche henne i 2007. Se de nye bildene av Wanta her »


Ianko blir "foreviget"

Som beskrevet andre steder på nettsiden vår er Ianko av Svebø nå passert 7 år og med det å betraktet som en veteran. Vi ser at vi ikke får benyttet han i den grad vi selv ønsker, og har av den grunn bestemt oss for å "tenke" en del år frem i tid. Ianko har gjennomgående bevist at han nedarver bunnsolid sunnhet og bruksegenskaper som appelerer til de fleste. Vi har derfor bestemt oss for å fryse ned inntil 5 parringsdoser etter han slik at vi har mulighet til å "hente han tilbake" om noen år. Vi har aldri gjort slikt før - men mener at Ianko er en hund som dessverre ikke er viet oppdretteres oppmerksomhet i stor nok grad. VI vil derfor sørge for at vi selv har muligheten til å ta opp igjen denne blodslinjen når det ønskes eller blir nødvendig i fremtiden. Vi tar turen til veterinærhøyskolen innen mars 2007. Dette betyr i at vi kan benytte Ianko om eksempelvis 30 år frem i tid dersom vi ønsker det. Ianko er på alle måter en svært komplett hund vi tror, og håper flere oppdrette vil benytte mens han ennå er aktuell og viril. Se Ianko sin side her »


7 år og fremdeles like sprek

intro- Ianko fyller 7 år 14/12-06

Så har dagen kommet da "godutten" vår er blitt veteran. Tross sine 7 år har han pt ennå ikke hatt en sykedag hvilket grovt sett ikke er like vanlig for alle Schäferhunder. Ianko er fremdeles like sprek som da han var unghund og ser nærmest ut som om han ikke er en dag eldre enn da han var 3 år. Han er fremdeles under god fysisk trening for å kunne matches på utstillinger i fremtiden. Brukshundbiten har vi redusert etter at vi flyttet til Kinsarvik - men vi mener dog han på så mange fronter har vist at han mer enn "duger" !
Ianko har tilsammen 73 avkom fra 10 kombinasjoner. Han har en super HD- og AA-statistikk, og har gjennomgående nedarvet sitt herlige og omgjengelige vesen, roen og konsentrasjon samt svært lettlærte avkom.
Ianko er oldebarn av min første hund som ble selektert ut i fra klare prinsipper om sunnhet og bruksduglighet. Hun var dog for stor til å stilles, men representerer for oss det vi forbinder med en god hund; ro, konsentrasjon, lojalitet, tilgjengelighet samt sunn helse. For oss en høyt prioritert blodslinje å føre videre. Les mer av histiorien her »


Vi bygger "flerbruksbygning"
-byggesøknad godkjent uten anmerkninger

I lengre tid har vi planlagt en "flerbruksbygning" på eiendommen siden vi ønsker å rive den gamle bygningsmassen. Vi tenkte at når vi først skulle bygge en garasje så ønsker vi å gjøre noe ekstra ut av det. Vi ville inkludere en leilighet (i 2 etg) samt skikkelige fasiliteter til hundene uten at dette var av nevneverdig sjenanse for evt fremtidig hybelbeboer eller naboer. Det skal understrekes at våre hunder også selvsagt bor inne - men vi har aldri hunder som lager leven ute. Vi har nulltoleranse for slikt. Det betyr ikke automatisk at vi vil ha det slik i evigheter med fremtidige hunder - men vi er pt prisgitt meget robuste hunder som ikke henger seg opp i uvesentligheter med utidig gneldring. Bygget skal romme garasje, hybelleilighet samt innvendig kennel-/hundeseksjon med forløpende hundegårder. Etter flere skisser formet bygget seg og byggesaksprosessen ble satt i gang. Vi fikk i dag 12/12 den endelige godkjenningen - uten anmerkninger av noe slag. Rivning av gammel bygningsmasse starter i nær fremtid, og byggingen ellers er planlagt til tidlig vår 2007. Noe av det finurlige med bygningen er at den, hva angår hund, på alle måter oppfyller dyrevernsbestemmelser til punkt og prikke - noe dessverre ikke mange "hundeanlegg" gjør. Utformingen blir slik at eksempelvis en hunde-pensjonatløyve ville være en formalitet når bygget står ferdig.


Flere spennende kombinasjoner planlagt i 2007

Vi har nå satt opp de kombinasjonene vi planlegger for 2007. Veldig spennende er det også siden det er flere nylig godkjente tisper som settes i avl i 2007. I tillegg planlegges SchH1 Juni av Svebø parret med en meget lovende unghund som er er sønn av verdensvinneren i 2006 - SchH3 Zamp v Thermodos. Dette blir definitivt Juni sitt siste valpekull før hun pensjoneres. Forbehold for noen kombinasjoner kan være at det kan bli endringer i avlspartnere eller at enkelte kombinasjoner kanseleres. Uansett har vi som målsetning å ha flere kombinasjoner enn vanlig i 2007 siden vi har flere unghunder som skal ha sine første valpekull. Se de kombinasjonene her »


Qwanni av Svebø har kommet hjem

Denne helgen (19/11-06) reiste vi til Horten for å hente hjem igjen Qwanni av Svebø som har vært lånt ut til kennel Jolizi på kull. Qwanni er i nærmest uforskammet godt hold til å ha født 9 valper for bare 8 uker siden. Ved ankomst Kinsarvik viste hun stor gjensynsglede med vår familie og hundene. Hun fant seg raskt til rette igjen, og nøt den kjente friheten hun alltid har hatt de gangene hun har vært hos oss før. Qwanni har vært en fôrhund siden hun var 8 uker selv, men da fôrvert av helsemessige årsaker ikke lenger kunne ha henne fikk vi henne tilbake nå på sensommeren. Hun har stått hos kennel Jolizi siden da som har leid henne til et valpekull. Se Qwanni sin side her »


Invitasjon til alle våre valpekjøpere

Vi fikk for en tid siden et forslag fra en valpekjøper som vi ønsker å gjøre noe med...
Vi inviterer med dette alle tidligere valpekjøpere å få sin egen presentasjon av sin hund på vår nettside - og med det en mulighet til å fortelle om det allsidige hundeholdet som finnes uansett om man bedriver aktivt med sportshund (konkurransebruks), redningshund eller at man rett og slett har en familiehund man ønsker å fortelle om. Alle bilder legges ut som lysbildefremvisning og du bestemmer selv hva du ønsker å skrive - selvsagt uten noen form for sensur. Vi er takknemlig for alle bidrag - og vil være veldig glad for bidrag fra noen av veteranene. Send inn ditt bidrag her »


Vaneska har flyttet til Sverige

- vi har endelig fått plassert en av våre fremtidige avlstisper i et kvalifisert hjem

vaneska
Over: Vaneska som 16 mnd gammel (bildet tatt med selvutløser - derfor er ikke ørene med på standbilde :) )

I en tid hvor det synes vanskelig å finne kvalifiserte fôrverter som har ekte interesse og evnen til å drive aktivt med hund har vi benyttet oss av vårt bekjentskap i Sverige som gjerne ville ha Vaneska. Hun er en hund med et stort potensial såvel brukshundmessig og i utstillingsringen. Hun er en datter av vår egen Ianko av Svebø, og med det en for oss svært verdifull hund å ha med i fremtiden. Vaneska bli etter dette deleiet mellom Övarden og Svebø.
Vi er svært glade for at våre venner og samarbeidspartnere i Sverige, familien Laakso som driver kennel Övarden, ville overta og ivaret Vaneska i årene fremover. De har fra før Odessa av Svebø fra oss (også Ianko-datter). Ianko sto hos Övarden i ca 6 måneder for noen år siden hvilket resulterte i SchH1 !! Familien Laakso lever og ånder med hundene sine, og er ikke som svært mange oppdrettere som bare staller hundene opp. Kennel Övarden er fundamentert på at Schäferhunder er til for å brukes. Vaneska har oppnådd minimumsgodkjenning for avl i Norge med k-test og avlsgodkjenning med mulighet for opprykk til kl.1 om bruksmeritter innen 12 mnd. Besøk kennel Övarden her »


Presentasjon av vårt fremtidshåp:
WANTA AV SVEBØ

Wanta av Svebø
Bildet over: Wanta av Svebø - vel 14 uker gammel. Bildet er det første vi har tatt av henne på mange uker. Vær vennlig å unnskylde oppstillers bare antrekk for anledningen:) Flere bilder kommer etterhvert - med riktig underlag.

Wanta var ikke et naturlig førstevalg eksteriørmessig, men med sine fantastiske sterke farger, pels og fremragende temperament falt valget ganske naturlig på henne. Hennes far er SchH3 VA Arko vom Butjenter Land og mor er SchH1 BH/AD Juni av Svebø. Vi føler riktignok at hun utvikler seg svært godt, og ser med spenning frem til fortsettelsen. Hun viser allerede at hun har et godt bevegelsesmønster, og vi antar at dette er et tegn på en meget god anatomi. Hun er særs lærevillig, har et herlig temperament og viser et svært godt gemytt så langt.
Se Wanta sin side her »


Ny generasjon godkjent for avl !!

una15okt06
Bildet over: Ussi av Svebø under avlskåringen i Bergen 15.oktober 2006.

Det er en glede å kunne meddele at 4 av de 5 tispene vi beholdt fra egne kull i fjor nå er klare for avl etter helgens stormønstring i Bergen. Disse er Ussi, Vanska (nå eiet av oss og kennel Övarden i Sverige sammen - familien Laakso som er var gode venner og samarbeidspartnere av oss), Tea og Troya. Vi synes særlig det er svært gledelig at vi endelig har en super arvtaker etter Herina - nemlig Ussi av Svebø. Herina er en super nedarver, men har problemer under fødslene - derfor ble hun pensjonert etter to valpekull. Avlskåringen til Ussi var i grunnen en på noen måter en unødvendig formalitet siden hun reiser til Tyskland for utdannelse nyåret 2007, men som en sikkerhetsforanstaltning valgte vi å ta henne med for å være innenfor de gamle avlsreglene. 2005 var på mange måter et svært bra år for oss hvilket vi har sett resultat med i år - da blant annet med en av de oppdrettere i Norge med best HD-statistikk. Svært skuffende for helgen var at INGEN av fôrvertene hadde anledning å være med - her må det gjøres noe !!! Les mer fra helgen og se bilder av hundene her »


Uoffesielt valpe- og søskentreff

- 4 (5) søsken og halvsøsken i fri lek og utfoldelse med pappa Ianko

treff
Over fra venstre: Tiara- (samt hennes fôrvert), May-Lene Johnsen med Troya- , Roar Martinsen med Tranquilo Simba- og Kjell-Egil Bakken med Venga av Svebø. Foran ligger hundenes far; SchH1 Ianko av Svebø.

I forbindelse med at vi (Svenn Børre) skulle til Horten for å overvære Qwanni sin valpefødsel helgen 22-24. september, tok jeg på sparket en ringerunde til noen fra T og V kullet i Tønsberg og Sandefjord. Dette resulterte i at tre fra T-kullet samt to fra V-kullet stilte opp på "Gressbanen" i Tønsberg. Dessverre måtte Steinar m/Voxi reise før undertegnede ankom. De som møtte opp hadde en hyggelig prat - noen av oss til det ble mørkt og sent, og alle unghundene fikk løpe fritt sammen med pappa'n Ianko. Det syntes klart at de kjente hverandre igjen. Ekstra morro ble det siden Tiara har løpetid - noe som satte ekstra fart på leken:). Les mer om dette og se flere bilder her »


Hjemmesiden er under omarbeidelse

intro- nytt design på nettsiden

Nettsiden er nå under omarbeidelse. Vi har etter flere år med samme design bestemt oss for å få et annet utseende på nettsiden vår. Du vil nok oppleve at ikke alle linkene virker ennå, men dette jobbes fortløpende med mens vi overlapper og overfører innhold fra den gamle nettsiden vår. Vi var en av de første hundeoppdretterene som fikk nettside på internett, og la på mange måter standard for hvordan mange sider er bygget opp i dag. De fleste oppdrettesrelaterte nettsider i dag har i hovedtrekk vært basert på en tilnærmet kopiering av våre første sider. Vi føler nå at tiden er moden for et nytt design og igjen få vårt særpreg. Les mer om dette her »


Herlig tispevalp settes ut på fôravtale til spesiellt interesserte

- helfôravtale

wanta
Vi har igjen en tispevalp som er tiltenkt å bli en fremtidig avlstispe i oppdrettet. Blant de tre tispene som var i kullet ble det til slutt Wanta som vi kommer til å beholde i vårt eie. Westa er satt ut på halvfôr, og har kommet til etter det vi kan bedømme meget erfarne hundefolk. Mor til kullet er SchH1 Juni av Svebø. Far er SchH3 VA BE/DK Arko vom Butjenter Land. Wanta har et herlig og omgjengelig vesen samt meget gode farger. Helfôrhunden får du vederlagsfritt med avtale som varer til hun pensjoneres. Vi søker person eller familie med evne og interesse for å bedrive aktivt på ulike nivåer.. Les mer om dette her »


W-kullet er nå klare for levering

- alle hannene + 2 tisper er hentet

W-kullet rundet 8 uker fredag 1.september. Wisswass, som nå skal hete Willy, skulle i utgangspunktet til USA, men endte av ulike forhold opp i Bergen. Willy er en hund vi har stor tro på, og tror og håper at han har en lovende fremtid hos sine nye eiere i Bergen; familien Berge. Alle hannene er nå hentet. Wendy ble hentet lørdag 16.september og Westa søndag 17.september. Her kan du se flere bilder »

wotan


W-kullet av Svebø

- alle er solgt, men søker fôrvert for ei tispe

wotan Vi har igjen ei tispe som vi søker fôrvert for. Ønsker du deg en valp med flotte farger, godt eksteriør samt med et herlig og omgjengelig gemytt er kanskje dette kullet du har lett etter...
Les mer om valpekullet her »


Far til kullet vårt, SchH3 Arko vom Butjenter Land, ble VA2 på Dansk Vinner (HAS) og VA6 på det Belgiske Siegershowet i august !

Arkostand arkohode
Faren til vårt siste kull, SchH3 Arko vom Butjenter Land, ble først i august VA6 ved årets Belgiske Siegershow og ble bare uker etter VA2 på det Danske Hovedavlsskuet (HAS). Dette er en meget imponerende "bedrift". Han ble også stilt på BSZS 2006, men ble trukket.
Besøk kennel Butjenter Land sine nettsider her »


Best tenkelig HD/AA-resultat på Vaneska av Svebø

Vaneska ("Vanja") er fra Qwanni av Svebø sitt første valpekull. Far er SchH1 Ianko av Svebø (som pt sammen med en tyskimportert hann har den beste HD-statistikken i Norge). Vaneska bekreftes nå HD: Fri A og AA: Fri A. I kullet er det 8 individer hvorav 4 er undersøkt så langt - hvorpå alle så langt er fri HD/AA. Vi forventer at øvrige undersøkes i nær fremtid. Vaneska har allerede bestått k-test, og gjenstående nå er evt. bruksmerittering og avlskåring. Les mer om Vaneska ("Vanja") her »


Nye bilder av W-kullet våre

hanne Kullet etter Arko v Butjenter Land og Juni av Svebø er nå passert 4 uker. De utvikler seg godt, og så langt overgår de alle våre forventninger. De utvikler seg alle svært positivt hva angår nysgjerrighet, anatomi, bevegelser og ikke minst farger og pigment.
Bilder fra 7/8 kan sees her »


Juni har fått valper

- 7 velskapte Schäferhundvalper født 7/7-06

Natt til lørdag 8.juli fødte Juni 7 velskapte valper. Denne gangen fikk hun 3 tisper og 4 hanner. De er jevne i størrelse, og de synes særdeles pigmentsterke til selv nyfødte å være.
Les mer om W-kullet vårt her »

valper

Over: Bildet av alle 7 valpene når de er 3 uker og noen dager gamle.

valp

Over: Bildet av den ene hannen. Bildet understreker et sterkt pigment og rødbrune farger.

arko juni
Arko vom Butjenter Land Juni av Svebø

For our foreign visitors:

Puppies born out of SchH3 Arko v. Butjenter Land and SchH1 Juni av Svebø.
We can now confirm that Juni got 3/4 puppies, and that the mating by the 8 of June with SchH3 Arko vom Butjenter Land was successful. The night to saturday 8.July she gave birth to 7 puppies.
Read more here »


qwannihodeQwanni har fått 9 valper (3h/6t)

Vi har på grunn av kapasitetsproblemer valgt å låne ut en av våre desidert beste avlstisper til en annen oppdretter. Hun fikk 24/9 9 valper - 3 hanner og 6 tisper. Qwanni har tross sine snart 4 år kun hatt ett kull - hvilket i grunn er tragisk for en av hennes kvalitet. Qwanni kommer fra vårt kanskje beste kull noen gang. Hun er et produkt av SchH1 Juni av Svebø sitt første valpekull. Vi har ved flere anledninger hatt en rekke henvendelser vedrørende Qwanni fra oppdrettere som har ønsket å kjøpe henne. Vi har selvsagt valgt å beholde henne selv, men vi bestemte oss for å låne henne ut. Kennel Jolizi er en relativt nystartet oppdretter/kennel med tilhold i Horten, men vi føler oss trygg på at Qwanni får det bra der.
Besøk kennel Jolizi her »


iankohodeIanko ble nr 4 i Norgescupen

Norsk Schäferhund Klub startet i år en landsomfattende cup i utstilling etter tysk mønster. Utstillinger arrangeres over hele landet, men kun noen få utstillinger med utstillinger etter tysk mønster får status i Norgescupen. Tre utstillinger er tellende hvor man får basispoeng samt poeng for plassering. Ianko har, som kanskje den eldste hunden som i dag stilles ut i Brukshundklasse hann, prestert å bli nr 4 i Norgescupen i konkurranse med landets beste Schäferhunder.
Siden til Ianko av Svebø »


Best tenkelig HD-resultat på Ussi av Svebø

- reiser til Tyskland for utdannelse

Oppdrettets store håp for fremtiden - Ussi av Svebø - er i dag 5/7 bekreftet fri for Hofteleddsdysplasi av NKKs avleser med best tenkelig resultat; Fri A. Hun er også bekreftet fri for albueleddsartrose. Hun er av en slik kvalitet at vi har valgt å sende henne til en av Tysklands beste trenere for utdannelse og kåring.
Les mer om Ussi her »

HD-statistikker

Det finnes også en liste med HD-statistikk over Schäferhundoppdrettere. Denne listen er laget av undertegnede, men er dog basert på offisielle resultater fra Norsk Kennel Klub. Listen har vært på nettet siden 1994. - Denne listen kan du se her »


Vi gratulerer Tango av Svebø med bestått Ferdselsprøve (BH) og MH-test

Vi ønsker å gratulerer Tango av Svebø og eier Tone H. Larsson med bestått Ferdselsprøve og MH-test. Tango er sønn av Ianko og Juni.
Les mer her »


Bra utstillingsresultater for SchH1 Ianko av Svebø i Hallingdal

Ianko ble stilt under NSCHK avd. Hallingdal sitt arrangement i pinsen, og ble V4 i Norgescupen etter Tysk mønster søndag for Liv Evjen - han fikk en meget positiv omtale i den åpne kritikken som en stor, kraft- og innholdsrik harmonisk bygget hannhund med en meget god over- og underlinje samt effektive jordvinnende bevegelser. Mandag ble han stilt for John G. Torsvik hvor han fikk en bra plassering (midt i klassen) i en svært stor klasse med ett uttall toppindivider. Dommer omtalte han i den åpne bedømmelsen som en hund, som tross snart er veteran og 7 år, på grunn av sin korrekte anatomi fremdeles kan konkurrere på høyde med de yngre. Han ble rost for sin konstitusjon, kondisjon og sine lange kraftfulle og frie bevegelser.
Les mer om Ianko her »


Copyright © Kennel Svebø

- Du er velkommen som valpekjøper -

Svenn Børre Steinsland
Nadlane 27 - 5708 Voss - Tlf. 56 52 00 16 / 45 00 31 21